Merre tovább tőzsdék?

Nem szeretném, hogy azt érezd kedves olvasó, hogy én tudom…. Senki sem tudja. De ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene a lehető legjobb elemzést elvégezni és véleményt alkotni a piaci helyzetről.

A legjobb megoldás, ha egy rövid összefoglalót adok a világ legnagyobb gazdaságainak helyzetéről, az ottani tőzsdék – szerintem várható – ármozgásairól. Haladjunk fontossági sorrendben.

US gazdaság – NYSE (S&P 500)

Sokat vesztett a korábbi fényéből, de az USA gazdasága és a new yorki tőzsde még mindig a világ gazdasági folyamatainak meghatározó súlypontja. 2 százalék körüli GDP, 3,5 százalékra csökkenő év végi infláció és alacsony munkanélküliségi adatok mellett úgy tűnik, hogy a gazdaság elkerüli a recessziót, a fogyasztás mérséklődésével „normális” tempóra válthatnak a vállalatok. Ha nem is lesz a korábbi évek növekedése és szuper időszak, de a legrosszabb kimeneteleket elkerülhetjük. (Várjuk meg a karácsonyi bevásárlás adatait, az évvégét, aztán biztosabb képet fogunk látni.

Az US tőzsdék (grafikon az S&P500 indexet mutatja) az októberi mélypontjukról elrugaszkodva elérték a július végi szinteket és további emelkedéssel tarthatnak a 2022-es esés előtti szint elérése felé. Vagyis egy jó év végi emelkedésre számítok, amelyet természetesen a világ pénzügyi folyamataira jellemző pénzbőség csak erősíthet. A kötvények kamatai elindultak lefelé, érdemes hosszú lejáratra, fix kamattal még most kötvényeket vásárolni, de a pénzmozgás a kötvénypiacokról is a tőzsdék felé indult el.

Tőzsdei befektetés, day trade kereskedés. Részvény és ETF vásárlás, TBSZ számla előnyei.

Mi itt Magyarországon azért rossz szájízzel figyeljük Amerikát, mivel januártól az ottani befektetésekre magas adót fogunk kifizetni a kettős adómegállapodás felmondása miatt.

Európa – főleg DAX

Az EU gazdasága még sokáig nem fog egységes képet mutatni, egész más helyzet és folyamatok jellemzik a mediterrán térség országait, mint az északiakat. Elsősorban Németország van a fókuszban, mint a legerősebb gazdaság és a DAX, mint a legfontosabb tőzsde, de Európában sok jó vállalat közül választhatunk, ezek azonban multik, tehát nem kötődnek egy országhoz.

AZ EU régió 1 százalék körüli GDP, 3 százalékra csökkenő év végi infláció és alacsony munkanélküliségi adatok (6 százalék körül) mellett úgy tűnik, hogy a gazdaságok az idei telet könnyebben vészelik át, mint a tavalyit és kezdenek kijönni a kátyúból.

A világgazdasági folyamatok mindig azt mutatják, hogy az USA gazdasága gyorsabban reagál, előbb történnek dolgok, mint az EU-ban, így a gazdasági folyamatok is szélsőségesebbek és lassúbbak a kontinensünkön.

Tőzsde tanfolyam, befektetési portfólió készítése, day trade kereskedés, forex ügyletek. USA részvény és EU kibocsátású ETF vásárlás, magas hozam elérése.

A fenti DAX chart azonban érdekes képet mutat: az index májusban elérte a 2022-es áresést megelőző szintet, tehát elvileg jobb képet mutatott tavasszal, mint az US index. Az októberi mélypontról is egyértelműbb visszapattanást láthatunk. Itt azért a további növekedés már lassúbb lehet és majd csak tavaszra várok nagyobb rally-t.

Kína – a fekete ló

Bár ez Kínában a nyúl éve, azért én úgy gondolom, hogy nem képzavar a fekete lóról beszélni. Mivel a gazdasági folyamatokat az állami akarat rendesen befolyásolja, így sok rejtett akna és eltorzult kép jellemzi az itteni képet. Az ingatlanpiaci helyzet megoldatlansága egy jelentős kockázati tényező, a gazdaság 6% körüli GDP és a fogyasztás beesett, a fiatalok munkanélküliségi aránya 20 százalék körüli, az infláció alig látható nulla- fél százalék körüli mozgást mutat. Kína az utóbbi években a világgazdaság egyre erősebb motorjává vált, főleg a külföldi beruházások erősítették, de a belföldi helyzet is normalizálódni látszik a túl szigorúan kezelt Covid helyzet visszafogó hatását elfeledve.

Merre tovább tőzsdék?

Mit lehet tenni egy ilyen nehezen felmérhető helyzetben? Az egyik lehetőség a rövid távú day trade kereskedésben rejlik: itt mindig találunk megfelelő beszállókat és folyamatos nyereséget. Ennek a technikáját egy day trade tanfolyamon lehet elsajátítani. A másik lehetőség, hogy nyitunk egy TBSZ számlát és részvényeket, ETF-eket vásárolunk. Az ETF jó lehetőséget biztosít a magas adózású USA tőzsdék elkerülésére, hiszen EU brókerek ETF-jeivel lekereskedhető egy sor USA befektetési ötlet. Itt is érdemes azzal kezdeni, hogy a részvény kiválasztás módszertanát egy tőzsde tanfolyamon elsajátítjuk.

Egy pár gondolat és konkrét ötlet az EU befektetési lehetőségek köréből. Az Adidas részvény nem olcsó, de még mindig remek lehetőségeket biztosít, ETF termékeknél pedig a várható EU és más régiók elektromos hálózati fejlesztéseire gondolva érdemes lehet rézben, esetleg optimista hangulatban arany short termékben gondolkozni.

Az S&P500 index mozgását is lekövethetjük egy ETF-el…

További tippek helyett inkább arra bíztatom az olvasót, hogy kérdezzen, írjon – cseréljünk „eszmét”, több ember jó kérdésekkel és párbeszéddel messzebbre juthat, mint ha mindenki egyedül próbálkozik.

Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük