Sikeres tőzsdei vagyonépítés  

Arról már többször írtam, hogy mi a különbség a megtakarítás és a befektetés között. Az egész folyamat olyan, mintha egy folyamatos tanulásra épülne: elkezdjük a befektetési iskolában az alapoknál, majd eljutunk az egyetemig.

A tőzsdéke világa megismerhető, de nem biztos, hogy mindenki sikeres lesz ezen a területen. De egyáltalán milyen vagyonépítési megoldások elérhetőek egy befektető számára?

Ebben a cikkben éppen erről lesz szó: beszélünk az ingatlan befektetésekről, a tőzsdei részvény vásárlásról és a legegyszerűbb vagyonépítésről is, a magas jövedelemből történő felhalmozásról.

Kinek való a tőzsde?

Kezdjük a tőzsdével. Az mindenki számára világos, hogy ez egy kockázatos pálya, azonban nem kerülhetjük ki, ha magasabb hozamot szeretnénk elérni. Ehhez már kell némi tőke, szóval a legjobb, ha fokozatosan jut el a tőzsdei befektetésig az ember, mert akkor van ideje tanulni. A másik lehetőség egy befektetési tanfolyam. A megfelelő részvények, tőzsdei termékek kiválasztása eléggé összetett feladat, de megtanulható. Még egy fontos dolog kell a sikerhez: ez pedig az idő. Mivel a legtöbbször nem tudhatjuk, hogy mi fog történni a tőzsdéken, így csak törekedhetünk arra, hogy jól csináljuk. De a legjobb vételi pillanatok és a legjobbkor eladni nem igazán fog sikerülni. Akkor pedig nincs más, mint nyitni egy TBSZ számlát és több évet szánni a tőzsdei profit előállítására – ha már a legtöbbször ez egy év alatt nem sikerül. Bár vannak ilyen évek, de erről máskor.

A befektetési tanfolyam bevezet bennünket a pénzpiacok különös világába. Ezeket a folyamatokat (eladósodottság, pénz valódi működése, automatizált kereskedési rendszerek, stb.) meg kell ismernünk és értenünk, mert pénzt keresni csak úgy lehet a tőzsdén, ha megértjük a háttérben zajló folyamatokat és segítséget kapunk a megfelelő részvények kiválasztásához.

Lakás befektetés

Tőzsdei vagyonépítés, day-trade kereskedés. Befektetési tanácsok és befektetési portfólió felépítése. Tőzsde tanfolyam, tőzsdei stratégiák, részvény vásárlás.

A világban egyre több a pénz, ez a pénz pedig keresi a helyét. Mivel egyre hígul, sokan érzik, hogy a reálszféra talán biztonságosabb: vásároljunk kézzel fogható dolgokat. Festmény, műtárgy, arany, és nem utolsó sorban lakás. Ezek mindig értékes dolgok maradnak, még akkor is, ha a pénzt megeszi az infláció vagy a kormányok tönkre teszik.

A 2008-2009-es válságot követően összeomlottak a lakáspiacok, nem csak az árak zuhantak, hanem teljesen eltűnt a kereslet. Ahogyan az lenni szokott, ilyenkor vannak jó vásárlási pillanatok. Értékes budapesti lakást lehetett venni 10 millió forint körül, tehát akinek volt kb. ennyi pénze és bátorsága (na meg ideje), az remek befektetéseket tudott elindítani.

Tehát a tőzsdék mellett a lakáspiac nyújthat olyan lehetőségeket, amikor komolyabb vagyonépítésre van lehetőség. Azonban a vagyon felépítéséhez tervezés, tudás, türelem és sok idő szükséges.

Műtárgy és festmény

Ezekhez a piacokhoz nem értek, de azt látom, hogy nagy szakértelem és mázli kell ahhoz, hogy valaki egy igazi gyöngyszemet találjon és megsokszorozza ezáltal a pénzét. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nagyon speciális piac, nem értek hozzá és talán nehezebb komoly vagyonépítést elérni itt – ezt inkább már a vagyon hosszú távú megtartására szokták használni.

Tőzsde: befektetés vagy kereskedés?

A cikk fő témája a tőzsdei vagyonépítés, amelynek során a legtöbben azt az utat járják, hogy eljönnek egy day-trade tanfolyamra, megtanulják a rövidtávú kereskedést és ezzel pár év alatt előteremtik az a pénzt, amely már egy befektetéshez elegendő lehet. Aztán ennek a befektetésnek, befektetési portfóliónak az összegét kell évekig növelni, míg aztán eljön a vagyonépítés ideje.

Részvény elemzés módszertana

Ez a legfontosabb kérdés. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy adott részvényt megvásároljunk-e? A tanfolyamon megtanuljuk a legfontosabb elemzési módszertant, begyakoroljuk ezt az elemzési metódust, amely aztán automatizmussá teszi a tőzsdei befektetési folyamatot. Fontos kérdés például, hogy mit vegyünk: részvényt, ETF-et tőzsdeindexet, befektetési alapot vagy csak bízzuk rá egy vagyonkezelőre a pénzünket?

Tanulni, tanulni, tanulni. Nem jó megoldás másra bízni a pénzünk kezelését, de az egyedi részvényeknél nagyon észnél kell lenni: borzasztó sok van belőlük. Több tőzsde több ezer részvénye közül kell kiválasztanunk a legjobb vételt jelentőket.

Tanfolyam információk

A befektetési tanfolyam két alkalomból, egy részletes e-könyvből, több excel táblázatból áll, a szükséges adatok összegyűjtéséhez az angol nyelv minimális ismerete előnyt jelent. A kapcsolattartás folyamatos, főleg online beszélgetésekből áll, de lesz „házi feladat”, sok gyakorlás, így mindenki képes lesz a szükséges ismeretek elsajátítására. Minden érdeklődő egyedi ajánlatot kap, ha kéri, akkor egy egy őrás ismerkedő beszélgetésre is sor kerülhet online.

De ez egy igény szerint alakítható oktatási program: van élő tanfolyam, online és egyéni képzés mellett csoportos is. Mindenki választhat, a lenti jelentkezési lapon megírhatja, hogy milyen képzés érdekli.

A befektetési tanfolyamra itt tud jelentkezni, írja meg az elképzeléseit és alakítsuk ki közösen a tanfolyam tematikáját.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük