Várható korrekció a tőzsdéken?

Ez az egy millió dolláros kérdés. Természetesen a tuti választ senki sem tudja, de érdemes pár érvet felsorakoztatni az esés és a további emelkedés kapcsán. A tőzsdei korrekció jön, csak az ideje és a mértéke bizonytalan…

A growth és a value kérdés

Szerintem ez olyan „csinált” szembeállítás: kell az elemzőknek és a szakmai újságíróknak időnként egy kis gumicsont. Mindig van valami sztori. Most éppen az AI őrület, a Magnificent Seven (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia és Tesla) tartja lázba a befektetőket, de érdemes az érzelmeket, a sok olvasnivalót kicsit félre rakni és gondolkozni. A felsorolt hét részvényben egyre kevesebb a közös, sem a tevékenységük, sem az árfolyamuk alakulása, sem egyéb más szempont szerint sem érdemes őket „összecsomagolni” – szerintem.

Nem szeretem azokat az elemzéseket sem, amelyek összevetik a ’70-es vagy bármelyik évek időszakának tőzsdei ármozgását a mostanra kialakult helyzettel. A mai világ nagyon más. Az AI őrületet sem lehet összehasonlítani a dotcom lufival.

Merre tart a tőzsde? Jön az árfolyam korrekció. Tőzsdei kereskedés, részvény vásárlás, befektetési tanfolyam a sikerért.

De akkor mit tehetünk? Elsősorban azt, hogy nem a hype, az éppen aktuális divat vagy elemzői ajánlások alapján vásárolunk részvényt. Őrizzük meg a józanságunkat és készítsünk elemzést saját magunk.

Ehhez szükségünk van egy részvény/vállalat elemzési módszerre – szerencsére ez elérhető és megtanulható. Akár könyvekből, akár a befektetői tanfolyamon megszerezhető az az objektív tudás, amelynek segítségével egyes részvényeket elemezhetünk, korábbi állapottal vagy más részvénnyel összevethetjük.

Tehát vannak growth részvények, amelyeket már nem veszünk meg és vannak value részvények, amelyeket még nem – hogy mondjak valami hasznosat is. 🙂 (Tehát az elemzés eredménye a döntő és nem a mondva csinált besorolás…)

A Tesla, mint példa

Vegyünk egy példát. Most látom, hogy a befektetési tanfolyam könyvének egy korábbi változatában (2020.szeptember 18-i állapot) a Tesla P/E mutatója 1089 volt(!) És vették 423 dolláros árfolyamon….. Az árfolyam éves növekedése 770 %…. És 2022. augusztusában, amikor feldarabolták a részvényt (3:1 arányú felosztás) az árfolyam 900 körül volt, de a csúcsa korábban 1150 dollár körül is járt. Most akkor mi van? Drága volt 2020-ban vagy sem? De ki látta előre, hogy innen még ekkora emelkedés jöhet? Ma a Tesla éppen a kijózanodás pillanatát éli meg, egy év alatt 14%-ot esett az ára és a P/E mutatója 35.

Jó példa a Tesla, mert éveken keresztül a hit repítette az egekbe, egy józan elemzés alapján nem nagyon kellett volna venni. Mára látható, hogy a kínai és EU konkurencia mennyire jön föl és veszíti el a kezdeti hatalmas előnyét a Tesla.

Milyen következtetést lehet levonni a fenti példából:

  • nem érdemes mánia részvényt vásárolni, túl nagy a kockázat
  • ne akarjuk a rövid távú nyereséget megcélozni, vásároljunk legalább 3-5 éves időszakra tervezve
  • a versenyelőny, tervezhető növekedés a vállalatnál fontos, de lehet mulandó
  • jobb, ha csak nagyon nyomott áron veszünk volatilis, divat- részvényt
  • kell makrogazdasági, ágazati és vállalati elemzés
  • az elemzés legyen objektív, a portfólió diverzifikált

A sort bizonyára lehetne folytatni, de inkább nézzük meg, hogy milyen a mostani helyzet.

Merre tovább tőzsdék?

Mit lehet tenni, amikor az elemzés ennyire nehéz, mint most? A makrogazdasági paraméterek (infláció, jegybanki kamatok, GDP, munkanélküliség) inkább bizonytalanságot és nem egy trendet írnak le?

Az egyik lehetőség a rövid távú day trade kereskedés. De ezt ne keverjük össze a hosszú távú részvény vásárlással! Itt más termékeket veszünk meg (devizák, tőzsdeindexek, olaj, arany) és más időtávra…. Ennek a kereskedésnek a módszertanát egy day trade tanfolyamon lehet megtanulni. Itt nagy előny, hogy short irányba is lehet pénzt keresni!

A másik lehetőség, hogy nyitunk egy TBSZ számlát és a még nem túlértékelt tőzsdéken vásárolunk részvényeket, esetleg ETF-eket vagy kevésbé kockázatos kötvényeket (ez lehet vállalati kötvény és aki még tudott venni magas kamatozású szuper PMÁP kötvényt, az szintén jól járhat). De van egy harmadik megoldás is, a pénzünk egy részét likviden tartjuk felkészülve arra, hogy a jó vételi lehetőségeket képesek legyünk kihasználni.

Jön a tőzsdei korrekció

A jövőt illetően egy dologban lehetünk biztosak – a kiszámíthatatlanságban. Mindig jönnek váratlan események, előre nem tervezhető folyamatok. Ezért a hosszú távú részvény vásárlásnál arra kell törekedni, hogy a részvény portfóliónk ezt „túlélje”, legyen időnk kivárni a szebb napokat.

Az USA gazdaság állapota, Kína, a háborúk alakulása és sorolhatnánk tovább…. Azonban ránézve a legnagyobb tech vállalatok adataira, a mai „menő” ágazatok vezető részvényeire inkább túlárazottság látható – ami persze nem jelenti azt, hogy még egy ideig (jelentsen ez bármit, egy hetet, félévet, ki tudja) ne folytatódhatna az emelkedés. De csodák nincsenek, jönni fog a korrekció.

Nézzünk rá az S&P500 indexre:

Merre tovább tőzsdék? Részvény elemzés 2024-ben, jön a korrekció. Részvény vásárlás módszertana, befektetési tanfolyam, tőzsdei kereskedés.

Van az a mondás a tőzsdéken, hogy a fák nem nőnek az égig. A 2023. októberében megindult emelkedés túl szép és nem tarthat a végtelenségig. A korrekció jön… Lehet 10-20%-os, lemehet az index a 200 napos mozgóátlagig (piros görbe) vagy a behúzott támasz vonalig (piros vonal). Nem tudni….

Amennyiben érdekli a tőzsdék világa, szeretne egy használható elemzési módszert megtanulni, sok konkrét példán keresztül eljutni egy sikeres részvény portfólió felállításáig, akkor keressen meg, jelentkezzen tanfolyamainkra.

Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük