Magyar-USA adómegállapodás felmondása kapcsán…

Az Amerikai Egyesült Államok 2022. év közepén jelentette be, hogy felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt. Ennek következtében az USA-magyar adóegyezmény rendelkezései megszűnnek és 2024. január 1. után új adófizetési szabályokra kell felkészülni.

Mivel 2024. január 1-től az Egyezmény előírásai már nem lesznek alkalmazhatóak, így az ezt követően kifizetésre kerülő tőkejövedelmek adóztatására mindkét állam a saját jogszabályai alapján lesz jogosult, továbbá Magyarországon az USA-ból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell kezelni.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet

Szerencsére módosult az ellenőrzött tőkepiaci ügylet fogalma. A módosítás alapján ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősül az az ügylet is, amelyet bármely OECD-tagállamban (az Amerikai Egyesült Államok az OECD tagállama) működő pénzpiacon tevékenységet folytató befektetési szolgáltatóval vagy befektetési szolgáltató közreműködésével kötöttek.

Az USA tőzsdéin vásárolt részvények így ellenőrzött tőkepiaci ügyletek, a részvények TBSZ számlára tehetőek és a megszokott módon kezelhetőek. Ha valaki értékpapír számlán adja-veszi a részvényeket, akkor a veszteségei és nyereségei összevezethetőek és a vesztesége elhatárolható. Ekkor az SZJA 15%.

Osztalék adózása

Az adómegállapodás érvénye alatt az Egyesült Államokban maximum 15 százalék forrásadót vethettek ki, hogyha egy magyar illetőségű személy felé történik kifizetés. 2024. januárjától ez megszűnik, innentől kezdve az amerikai szabályok szerint az osztalék esetén 30 százalék adót vetnek ki, Magyarországon pedig bejön az Szja-törvény azon szabálya, hogy ugyan figyelembe lehet venni az osztalék után külföldön levont adót, de 5 százalék adót mindenképp meg kell fizetni. Tehát 35% adó terheli 2024-től az USA-ból származó osztalékot.

Az osztalék után ezen kívül szocho fizetési kötelezettség is fenn áll, azaz ha nincs bevezetve az USA papír EGT tőzsdére, akkor 13% szocho fizetendő. A szochot addig kell megfizetni, amíg a természetes személy jövedelme (bér, osztalék, egyéb a törvényben meghatározottak) el nem éri az adott évben a minimálbér összegének huszonnégyszeresét.

USA-magyar kettős adózást elkerülő egyezmény felmondása, adózási kérdések 2024-ben. Részvény befektetés és osztalék adózása, SZJA és szocho ellenőrzött tőkepiaci ügylet esetén.

Tőzsde tanfolyam változások

Természetesen a fenti adózási változások érintik a tőzsde tanfolyam keretében végzett részvény vásárlásokat és a rövid távú day trade kereskedés nyereségének adózását is.

A tanfolyamok keretében igyekszünk olyan részvényeket, ETF-eket és más pénzpiaci termékeket megvásárolni (vásárlásukat példaként felhozni, NEM tanácsolni), amelyek esetében az adózási kérdések optimalizálhatóak.

A fentiek nem tartalmaznak teljes körű adózási információkat, nem tekinthetőek adótanácsadásnak. Kérjük adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért felelősséget nem vállalhatunk.

Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük