Tőzsde – tiszta állatkert

Sokszor a tőzsdei híreket hallgatva egy valóságos állatkert elevenedik meg az ember előtt: a bika és a medve mellett szarvasok és struccok, olykor bálnák vagy csirkék tűnnek fel a különbözői befektetői attitűdök, piaci mozgások leírására.

A tőzsde hektikusságát, az árfolyamok folyamatos mozgását a bika (emelkedő piacok) és a medve (piacok zuhanása) jelzi. Egy adott időpillanatban sokszor nehéz meghatározni, hogy aktuálisan éppen bika vagy medvepiacot élünk-e – hívta fel a figyelmet az OTP Global Markets podcast epizódjában Csillag Zsigmond, a hitelintézet osztályvezetője, aki szerint ezek a tendenciák historikusan jobban kirajzolódnak. A rövid távú ármozgásokra trendváltásokat „ráhúzni” nem mindig szerencsés…

Bikapiac esetén a piaci szereplők optimisták, amit leginkább egy fontos adat nyilvánosságra hozatalakor lehet érezni. A medve is erőteljes trendmozgást jelez, van amikor nem csak cammog, hanem azt érezzük, hogy tán ki is ugrott az ablakon. De ne dugjuk a fejünket a homokba, mint a strucc szokta baj esetén….

Más állatfajták a tőzsdén

A hollywoodi filmekben visszatérő szereplők a tőzsdecápák és farkasok, a tőzsde negatív hősei, akik gátlástalanságukkal átgázolnak a jóhiszemű piaci szereplőkön. Ezeknél sokkal valóságosabbak az óvatos lépésekkel jellemezhető szarvaspiacok vagy -befektetők. A magyar piacon a 2011 és 2015 közötti időszakban volt leginkább tapasztalható az a trend, amelynek során az árak hosszú időn keresztül nem változtak jelentősen. A befektetők ilyenkor – mint egy riadt szarvas – inkább kivárnak, amíg a piac iránya eldől. Gyakran csupán valamilyen információ bátorítja fel őket, például vállalati gyorsjelentések vagy a nyilvános részvénykibocsátásokról megjelenő hírek. A tőzsdei szleng egyik fura szerzete az abszolút kockázatkerülő „csirke” is, akinek érdemes inkább előre kiszámítható forintos befektetésben, állampapírokban gondolkodnia.

Állat szimbólumok a tőzsdén. Bika és medve piac, wall street farkasa és a lépegető szarvas. Tőzsde tanfolyam a sikerhez.

A magyar csirke

Ha a hazai trendeket vizsgáljuk, akkor a háztartásokról elmondható, hogy inkább kockázat kerülőek. Ennek megfelelően konzervatívak a befektetési portfóliók, csak kevésbé vannak bennük részvények, bár az arányuk hosszabb időszakot vizsgálva inkább emelkedik. Jelenleg 1500 milliárd forintnyi hazai részvényt tart a lakosság, ami a BÉT teljes piaci kapitalizációjának 10 százaléka.

Ám a hosszabb távú részvénypiaci megtakarítások terén még sok lehetőség adódik a magasabb hozamok elérésére. A jól diverzifikált portfólióban az egyedi kockázat eloszlik, és hosszú távon jól tud érvényesülni az a tendencia, hogy a kockázatosabb eszközök magasabb hozamokkal járhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük