5000 felett az S&P500 index

Az amerikai dollár és a világ legnagyobb forgalmú tőzsdéje kéz a kézben vezetik a világ pénzügyi folyamatait. Bár ez a dominancia csökken, ma még ez a vezető szerep megkérdőjelezhetetlen. Ezért különösen fontos figyelni arra a tényre, hogy az egyik leginkább figyelt részvényindex az S&P 500 pénteken 0,6 százalékos emelkedéssel új történelmi csúcsra emelkedett, és története során első alkalommal 5000 pont felett zárt.

Ez az 5026,6 indexérték különösen viharos időszakot követően érkezett meg:

S&P500 index és dax történelmi csúcs. Részvény vásárlás vagy day trade kereskedés? Befektetési portfólió és TBSZ számla kell a sikerhez.

A piros függőleges vonalak jelzik a legfontosabb hosszú távú trendváltásokat. 2008. sem volt még olyan régen, de a tizenéves emelkedést követően már csak kis korrekciónak tűnik. 2018-ban próbálta meg a FED abbahagyni a pénznyomtatást – jött egy kisebb esés, de kénytelenek voltak viszakozni. 2020. év nem csak nagyobb mozgást, de gyorsabb visszapattanást is hozott, mint amit 2008. után láthattuk. Aztán 2022. év hozta el a következő csúcspontot, majd esést – érdekes, hogy az áresés az orosz tankokat is megelőzte, tehát nem egyértelműen a háború hozta el a trendfordulót.

De történelmi csúcsa körül jár a német DAX index is, de pénteken végül nem jött új rekord, 0,2 százalékot veszített az értékéből. Elsősorban az autóipari és vegyipari cégek részvényei fogták vissza, de a tény az pontosan olyan optimizmust mutat, mint Amerikában. Egyébként ott pár tech cég viszi a hátán az indexet, nem minden vállalat részvénye teljesít a csúcs közelében. Persze a BUX is csinál mindenfélét, ott is hatalmas emelkedések történtek, azonban „hagyományosan” figyelmen kívül hagyjuk ezt a homokozót…..

Merre tovább tőzsdék?

A nagy és izgalmas kérdés persze az, hogy merre tovább tőzsdék? Akinek az a munkája, hogy megmondja a tutit (elemző, újságíró, ilyesmi), az nem vallja be, hogy fogalma sincs. Folyamatosan jönnek ki az újabb ötletekkel, miközben a találati arányuk még csak az 50-60 százalékot sem éri el. Néha én is beleesek ebbe a hibába – véleményem mindig van, de szerencsére csak ritkán írom le. (Októbertől érzem ezt az emelkedést, de azt, hogy decemberben vagy februárban jön el, azt már „megsaccolni” sem mertem.)

Az én válaszom erre a kérdésre az, hogy válasszuk szét a rövidtávú day trade kereskedést és a hosszú távú részvény befektetést. Az elsőnél nagyon rövid és akár sell pozíciókkal is kereshetünk folyamatosan pénzt, nem kell az irányt pontosan megcsípni, elég csak a piac „lüktetésére” ráérezni. (Ennél azért több segítséget kaphatunk a kereskedéshez…)

A részvény vásárlás már sokkal összetettebb és hosszú távú folyamat pontosan a rövidtávú, kiszámíthatatlan mozgások kezelése miatt. Erre való a TBSZ számla, amely adómentességgel is jutalmazza a befektetési portfólió legalább öt éves megtartását.

Itt figyelni kell a makrogazdasági folyamatokra, a világpolitikára, a mindenre. Továbbá kell egy módszer a részvények egyedi elemzésére: el kell tudni dönteni, hogy melyik vállalat teljesít jól, van benne további növekedési potenciál és mely részvények árfolyama maradt el a piaci átlagártól? Vagyis mit és mikor vásároljunk?

Kell a tőzsde tanfolyam

Minden csúcs után jön egy korrekció – most főleg azért, mert az optimizmus kicsit korai (pl. a FED kamatcsökkentés kérdésében) és a vállalati eredmények sem olyan felhőtlenek (csak pár technológiai részvény viszi az S&P500 indexet). Lehet, hogy még megy tovább előre a piac, de jönni fog rövidesen a korrekció. Ha nem történik a világban semmi komoly baj, akkor azért a korrekciót követően van még esély a növekedésre – már csak a pénzpiacokon lévő hatalmas pénzmennyiség (kereslet) miatt is….

Nagy bajban lennénk, ha mindig mindent újra az elejétől kellene megtanulni. Sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen egy tőzsde tanfolyam igazi gyorsítópálya: nem kell kitalálnunk a módszert, mert már működik és bizonyított. Sőt különleges képességek sem kellenek a használatához, bárki megtanulhatja. Akkor miért olyan kevés a sikeres kereskedő? Erről ebben a cikkben írok….

Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük