USA-magyar adózási egyezmény hatása a tőzsdei befektetésekre

Mint ismeretes, hazánk júniusban megvétózta a globális minimumadóról szóló uniós jogszabályt, majd néhány héttel később jött a hír az amerikaiaktól a kettős egyezmény felmondásáról. Ez elég durva lépés és teljesen fel fogja borítani a befektetési tanfolyamon preferált USA részvények vásárlását.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a hátralévő idő elegendő lesz egy új egyezmény megkötéséhez, azonban ehhez a magyar fél részéről pár intézkedést majd meg kell hozni….

Ha megszűnik az egyezmény

Mégis, játsszunk el a gondolattal, hogy mi is történne, ha egyezmény nélkül maradnánk? Vége lenne az amerikai tőzsdén folytatott befektetéseinknek!

Ebben az esetben ugyanis 30%-os forrásadót vonna le az amerikai adóhatóság az USA részvényeink osztalékából. Ez a jelenlegi 15%-os kulcs duplája. A külföldön megfizetett adóból 10%-ot lehet itthon beszámíttással levonni, így a hazai 15%-os adókulcsból kiindulva, további 5% adót kellene itthon megfizetnünk az USA osztalékok után. Kettős adóztatást elkerülő egyezmény hiányában tehát összesen 35% jövedelemadó terhelné az amerikai osztalékokat.

Sebaj – gondolhatják sokan – akkor nem az osztalékra fókuszálunk, vásároljunk minőségi, jó növekedési kilátású amerikai részvényeket.

Adózási egyezmény felmondása, USA részvény vásárlás vége. Tőzsdei befektetés, részvény osztalék adózása.

Felejtsük el az amerikai részvényeket

Az egyezmény nélkül sajnos az árfolyamnyereség adója is viselhetetlenül magas lesz. Hiszen ekkor az amerikai részvényekkel történő kereskedés már nem lesz ellenőrzött tőkepiaci ügylet. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lehet egymással összevezetni a realizált nyereséget és az esetleges veszteséget. Ha ezt végig gondolom, akkor már olyan kockázatot jelent magyarként USA részvényekkel kereskedni, hogy meg sem éri.

Mi lesz a TBSZ számlákkal?

Ma még ezt sem tudhatjuk. Elképzelhető, hogy a TBSZ számlán nem lehet majd egyezmény nélküli ország részvényeit tartani. Az is kérdés, hogy ha lesz egyezmény, akkor mi lesz benne? Elképzelhető az is, hogy az USA meg fogja adóztatni az amerikai részvények eladásán elért tőkenyereséget. Tehát nagy a bizonytalanság….

Reméljük, hogy lesz egyezmény

Volt már egy próbálkozás a két ország közötti egyezmény megújítására, azonban ez a 2010-ben elfogadott új adóegyezmény amerikai ratifikációja ottani belpolitikai okokból nem történt meg. Az is elképzelhető, hogy ez az egyezmény lesz az alapja az új megállapodásnak.

A legtöbb érintett és szakjogász véleménye az, hogy az amerikaiak azért húzták el az egyezmény megszűnését 2024 év elejére, mert ők is megegyezést akarnak.

A magas osztalékot fizető, stabil amerikai cégek részvényeit a befektetők hosszú távú döntésként hozzák meg, ennek a befektetői gondolkozásnak nagy ellensége a kiszámíthatatlan hazai környezet. Hogyan lehet így meghatározó, hosszútávú döntéseket hozni, ha a gazdaságpolitika naponta változik?

Persze van egy megoldás a legrosszabb szituáció bekövetkezésekor: nem kell a továbbiakban magyar adórezidens állampolgárnak lennünk….

A fentiek nem tartalmaznak teljes körű adózási információkat, nem tekinthetőek adótanácsadásnak. Kérjük adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért felelősséget nem vállalhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük