Mit hoz 2021. a tőzsdén?

Pár napja 3700 pontot átlépve újabb történelmi csúcsra emelkedett az S&P 500 Index a pozitív vakcinahíreknek köszönhetően. Meddig tarthat a jó hangulat? Milyen évünk lesz a tőzsdén 2021-ben? A JPMorgan megmondja….

A JPMorgan legújabb elemzése kimondottan pozitív képet fest a részvénypiacok jövőbeli alakulásáról. Nick Panigirtzoglou, a JPMorgan elemzője szerint remek éve lesz a részvénypiacoknak 2021-ben, ennek a legfőbb oka pedig az, hogy 1,1 ezer milliárd (!) USD keresleti többlet lesz a részvények iránt! Hasonló következtetésre jutottam a nyugati világban zajló kormányzati-jegybanki intézkedések következtében kialakuló pénzbőséget vizsgálva.

Az optimista elemzés értelmében 2021-re 600 milliárd dollárral fog nőni a részvénykereslet az idei évhez képest, míg a globális részvénykínálat visszatérhet a 2016-2018 között tapasztalt, rendkívül alacsony szintekre. Ha hihetünk a számoknak és a múlt megismétlődésében (2018 után hasonló volt a helyzet), akkor akár 25 %-os emelkedés is jöhet a tőzsdéken.

Nézzük meg, hogy hogyan jutottak erre a következtetésre.

Miért fog nőni a kereslet?

A lakossági befektetők részvény kereslete körülbelül 500 milliárd dollár körül normalizálódhat jövőre az idei 50 milliárdos mínuszhoz képest. Panigirtzoglou szerint többek között ez azért lesz így, mert egyrészt kimondottan szokatlan lenne a lakossági befektetőktől, hogy két egymást követő évben inkább adják, mint vegyék a részvényalapokat, másrészt pedig a részvénypiacok szempontjából nagyon erős november megmutatta, hogy a lakossági befektetők tömegei képesek felhagyni korábbi óvatos álláspontjaikkal, mivel novemberben a részvényalapok nettó vásárlói lettek.

Tőzsde tanfolyam - részvény befektetési tanfolyam!
Ne maradjon ki a tőzsde száguldásából. A tőzsdei befektetés megtanulható, és egy hatalmas előnye mindenképpen van annak, ha magunk intézzük a befektetéseinket: olcsóbb és átláthatóbb, mintha vagyonkezelőkre bízzuk a pénzünket.
Tanfolyamunkon megtanulja a tőzsdék működését, a részvény vásárláshoz részletes módszertan, mindenki által elsajátítható eszköztár áll majd rendelkezésére.
Gyakorlat orientált a képzés, rengeteg ábra, adat és folyamatos kapcsolattartás segíti a befektetési folyamat minden pontján.
További információk a részvény befektetési tanfolyamról: Részvény befektetési tanfolyam akció>>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

A múlt hónapban több, mint 100 milliárd dollár értékben vették a kisbefektetők a részvényalapokat – Panigirtzoglou elismerte, hogy ez hosszú távon valószínűleg nem lesz fenntartható, de a konzervatívabb, kicsit több mint 40 milliárd dolláros havi nettó vásárlással számolva (ami közel van a történelmi átlaghoz) ugyancsak kijön az 500 milliárd dollár, ami az idei évhez képest 550 milliárdos pluszt jelentene. A kockázati paritásos alapok átlagos bétája a tavaly decemberi 0.59-ről 0.40-re esett idén, az egyedi részvények kockázatosságát kifejező mutató csökkenése negatív tőkeáramlást valószínűsít 2020-ra a részvényekben, egész pontosan 60 milliárd dolláros lehet a mínusz, ha a béta változását megszorozzuk az eszközállomány tőkeáttételével.

2021-ben azonban vélhetően fordulhat a trend, a JPMorgan szerint a kockázati paritásos alapok részvény kitettsége nőni fog, ennek következtében körülbelül 60 milliárd dolláros pozitív tőkeáramlásra lehet számítani a részvényeknél ezen alapok esetében, így az idei évhez képest nettó 120 milliárd dolláros lehet majd a plusz. A kiegyensúlyozottabb befektetési alapoknál jóval kisebb volt a béta változásának mértéke az elmúlt egy év tekintetében, mint a kockázati paritásos alapoknál, a számok körülbelül 50 milliárd dolláros nettó részvényvásárlást sejtetnek.

Sok teret nem lát a további növekedésre ezen alapok esetében a JPMorgan, 85 milliárd dollár értékű pozitív tőkeáramlást vetítenek előre 2021-re; ez az idei évhez képest 35 milliárd dolláros pluszt jelenthet. Végül a központi bankok esetében jelentős, 117 milliárd dolláros nettó vásárlással számolnak a JPMorgan elemzői a 2020-as évhez képest

De lesz olyan terület, ahol csökkenhet a kereslet a részvények iránt. A nyugdíjalapok az elmúlt években főleg adták a részvényeket, ez leginkább a fix kamatozású befektetési formák (például egyes állami és vállalati kötvények) felé történő hangsúly-áthelyezés miatt alakult így – a JPM előrejelzései szerint jövőre kimondottan jelentős lehet a részvényeladás ezeknél az alapoknál, az ideihez képest 150 milliárd dolláros lehet a mínusz jövőre. A hedge fundoknál meredeken emelkedett a részvények bétája novemberben, itt kismértékű csökkenés következhet 2021-ben a részvényekkel kapcsolatos tőkeáramlás területén, egészen pontosan 23 milliárd dolláros lehet a mínusz az idei évhez képest.

Az intézményi befektetőknek jóval kevesebb terük van a részvény kitettségeik növelésére mint a kiskereskedőknek, a novemberben jelentősen megnövekedett kitettség miatt relatíve kismértékű negatív tőkeáramlásra (40 milliárd dollár) számítanak tőlük az elemzők 2021-ben.

Mekkora lesz a részvény kínálat?

A kínálati oldalon a nettó tőkekínálat felmérésének egyik módja az lehet, hogy megvizsgáljuk a globális “részvényuniverzum” szabad forgalmának változását, mindezt a tőzsdéken kereskedhető, ide vonatkozó indexen, egészen pontosan az MSCI AC World Indexen keresztül. Maga a világindex 23 fejlett és 27 fejlődő ország részvény piacainak nagy-és közepes kapitalizációjú vállalatait tömöríti, ezzel mintegy reprezentálva a részvénypiacok globális teljesítményét. A piaci szereplők rendelkezésére álló részvények szabad forgalmának alakulása (az árfolyam-változásokhoz igazítva) jól mutatja, hogy hogyan alakult a mögöttünk álló időszakokban a tőkekínálat. Az elmúlt években többnyire pozitív volt a kínálat, ez a JPMorgan szerint leginkább annak volt köszönhető, hogy a tőkekibocsátások nagyobb mértékben voltak jelen a piacokon, mint a tőkekivonások.

2016 és 2018 között azonban nem ez volt a helyzet, a globális tőkekínálat ugyanis nagyon minimális, vagy éppen negatív volt – ennek az oka többek között abban keresendő, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb cég vonult tőzsdére (IPO), illetve jelentősen megnőtt a visszavásárlások aránya, főleg 2018-ban. Ezt követően 2019-ben jelentősen nőtt a tőkekínálat a számos IPO miatt, illetve a visszavásárlások is visszaszorultak a korábbi évhez képest. A JPMorgan számításai szerint idén a globális nettó részvénykínálat megközelítette az 500 milliárd dollárt, ez azonban a korábbi becslésüknek a felét jelenti mindössze.

Az idei év visszavásárlásait hatékonyan ellensúlyozták a vártnál is gyakoribb felvásárlások, cégegyesülések (M&A), és vállalati kivásárlások (LBO). 2021-ben a részvény-visszavásárlások és LBO-k normalizálódása mellett a részvénykibocsátási igény csökkenése várható. Ezzel a globális tőkekínálat ismét visszatérhet a 2016-2018 között tapasztalt alacsony szintre – ez alapján az idei évhez képest körülbelül 500 milliárd dollárral csökkenhet a tőkekínálat 2021-re.

Akkor hogy állunk a 2021-es év globális részvénykeresletének és kínálatának alakulásával? Az előrevetített keresleti változásokat összeadva, majd ebből kivonva a kínálat prognosztizált alakulását a JPMorgan számítása szerint jövőre akár 1,1 milliárd USD-al lesz nagyobb a kereslet a kínálatnál a tőzsdéken! 2018 és 2019 között hasonlóan alakult ez az arány a globális tőkepiacok tekintetében és 2019-ben 25 százalék körüli szárnyalást produkáltak a globális tőkepiacok, az S&P500 például közel 29 százalékkal tudott feljebb jutni.

Forrás: portfolio.hu

Penzbroker.hu kiegészítés:

Szeretne részese lenni ennek a részvény rally-nak? Jelentkezzen a részvény befektetési tanfolyamra és vásároljon tudatosan, felkészülten a várható piaci árfolyam emelkedést kihasználva.

Várom kérdéseiket és észrevételeiket.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük