Az algoritmus kereskedés működése

A kisebb kereskedők egyik legnagyobb „ellenfele” az algoritmusokkal kereskedő nagy vagyonkezelő, befektető cég, akik a piac meghatározó szereplői. Nagyon, nagyon meghatározó szereplői… Nincs más, ha nyerő szeretnél lenni, akkor meg kell ismerni a működésüket.

Az árjegyző brókercégek jelentős likviditást biztosítanak a pénzpiacokon, azon belül is a tőzsdék és devizapárok tekintetében érdekesek most a számunkra. Legtöbbször úgy keresnek pénzt, hogy a piac mindkét oldalon ők állnak, egyszerre adnak be vételi és eladási megbízásokat, ahogyan azt a konvenciónális floor-traderek (market maker brókerek) is teszik.

Tőzsde tanfolyam - részvény vásárlás és day trade kereskedés!
Ne maradjon ki a tőzsde száguldásából. A tőzsdei befektetés megtanulható, és most egy helyen akár két tanfolyamot is elvégezhet:

Mindkettő gyakorlat orientált a képzés, rengeteg ábra, adat és folyamatos kapcsolattartás segíti a tanulási folyamat során.
További információk a részvény befektetési tanfolyamról: Tőzsde tanfolyamok – akció>>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Másik kereskedési módszerük az, hogy összegyűjtik a sok kis megbízásokat tartalmazó adatokat, feldolgozzák, majd ez alapján megpróbálják előre jelezni, hogy milyen irányba fog menni a piac és ennek alapján egészen nagy valószínűséggel találják el a rövidtávú ármozgásokat. Az árjegyzők HFT (high frequency trading) algoritmusai úgynevezett „latency arbitrage”-al megpróbálják feltérképezni a saját publikus order flow-juk és dark pool-ok közti árfolyam egyenlőtlenségeket.

A konvencionális pénzkereseti lehetőségeken túl a legnagyobb forgalmat generáló piaci szereplők kvantitatív stratégiái HFT vadász algoritmusokat állítanak hadrendbe, amelyek feladata felderíteni a nagyobb ordereket, vagy a bizonyos modell szerint elhelyezett megbízásokat, és így a tényleges orderek végrehajtása előtt felderítik és lekereskedik azokat.

Az árvadász algoritmusoknak általában olyan neveket adnak, mint pl. guerilla, sniper, vagy shark. Sok befektető rejtett (jéghegy vagy iceberg) megbízásait így már könnyű szerrel kutatják fel a shark (cápa) algortimusok. Sok egymást követő kis megbízást küldenek egy adott instrumentumra, és ha az algoritmus azt észleli, hogy a megbízások rendkívül gyorsan végrehajtódtak, akkor nagyobb rejtett (iceberg) megbízást valószínűsítenek a háttérben, amit utána körbehatárolnak, majd megbízásokat küldenek a piacra még az iceberg előtt. Majd az iceberg ármódosító hatását meglovagolva kis profittal zárják a kereskedést. A HFT tanuló algoritmusok a rendszer szerint végrehajtott megbízások közti kapcsolatot is feltérképezik és lekereskedik.

Az algoritmusok hatékonysága sok mindentől függ, többek közt a tőzsdék közti távolság, az adott ország, vagy részvénypiac kereskedési szabályai egyaránt befolyásolják profitabilitásukat. Pl. az Egyesült Királyságban nincs olyan szabály, hogy egy piaci megbízás minden lehetséges kereskedési felületet megvizsgálva az akkor elérhető legjobb áron kell teljesüljön, viszont az Egyesült Államokban ez a szabály, és a HFT algoritmusok ezeket a megbízásokat figyelik, elemzik, megpróbálják előre jelezni a végrehajtási helyszínt, majd a felderített tényleges order előtt kereskednek és mindezt a másodperc töredéke alatt.

Rész-forrás: Márton Szilárd concordeblog.hu

Pénzbróker kiegészítés:

A piacok nagy, multi szereplői olyan félelmetes mennyiségű pénzt (és megbízást) küldenek a kereskedési rendszerekbe, hogy már nem csak hogy befolyásolni képesek a piaci ármozgások irányát, de a hasonlóan nagy szereplők megbízásait, stratégiáit is felderítik és annak ismeretében indítanak sok megbízásból álló „akciókat”.

A kiskereskedők nyerési esélyei akkor növelhetőek, ha észreveszik, hogy adott terméknél a nagyok milyen időszakban és milyen irányban „rángatják” az árfolyamokat.

Ha érdeklik a további részletek, akkor jöjjön el a tőzsde tanfolyamunkra.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

2 hozzászólás ehhez: “Az algoritmus kereskedés működése”

  1. Kedves Gábor,

    Azt jól látja, hogy az algoritmus kereskedés hatalmas változást hozott és már nem lehet a régi módon kereskedni.
    Fel kell venni a ritmust és más stratégiát kell kialakítani. De nem annyira rossz a helyzet, csak nagyobb a volatilitás, stresszesebb a kereskedés, de meg lehet tanulni.

  2. Sziasztok!

    Akkor most van esély nyereséggel kereskedni? Nekem ez elég elkeserítő….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük