A saját részvény vásárlásokról…

2020-ban visszaeshet az amerikai vállalatok saját részvény vásárlása a Raiffeisen Bank elemzői szerint. Ez az európai és a feltörekvő országok tőzsdéinek lehet előnyös.

Az osztrák pénzintézet szakértői szerint jelentősen gyengülhet idén az az erő, amely eddig felfelé hajtotta az amerikai vállalatok részvény árfolyamait, mégpedig ez a saját részvény visszavásárlások voltak. A 2018 negyedik negyedévben elért éves szinten számított 892 milliárd dollárnyi összeggel, amit az amerikai tőzsdei cégek saját részvényeik megvásárlására költöttek, a folyamat tetőzött, s ez jövőre éves szinten már 600 milliárd dollár alá csúszhat.

Tőzsde tanfolyam - részvény vásárlás és day trade kereskedés!
Ne maradjon ki a tőzsde száguldásából. A tőzsdei befektetés megtanulható, és most egy helyen akár két tanfolyamot is elvégezhet:

Mindkettő gyakorlat orientált a képzés, rengeteg ábra, adat és folyamatos kapcsolattartás segíti a tanulási folyamat során.
További információk a részvény befektetési tanfolyamról: Tőzsde tanfolyamok – akció>>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

A bank elemzői szerint a befektetők általában jelentősen alulbecslik a saját részvény vásárlások árfelhajtó hatását, pedig nem kéne. 2009 óta az amerikai S&P 500-as részvényindexben szereplő cégek összesen az index kapitalizációja 20 százalékának megfelelő összeget költöttek el saját részvényeik megvásárlására. Ezt több tényező együttállása is támogatta. Egyrészt a válság után jelentősen lecsökkent kamatkörnyezet, amely vonzóvá teszi a cégek számára az idegen forrásokból való finanszírozást, a tőkeszerkezet ilyen irányú átalakításának az egyik eszköze a saját részvény vásárlása. Másrészt a Trump által bevezetett adóreform is támogatta azt, hogy a nemzetközi szinten is jelentős amerikai cégek külföldön tárolt készpénzvagyonuk jelentős részét hazavigyék és azt szintén saját részvényeik vásárlásra költhessék. Ezen egyszeri hatások azonban szép lassan kifulladhatnak.

A saját részvények vásárlása magyarázattal szolgálhat arra is, hogy miért nyújt jobb teljesítményt az amerikai részvénypiac például az európaihoz képest, annak ellenére, hogy az európai részvények olcsóbbnak tekinthetők. Önmagában ugyanis ha csak az osztalékhozamot nézzük, akkor ez az európai részvényeknél magasabb, így elvileg ezek felértékelődése lenne indokolt. Azonban ha ehhez hozzáadjuk azt az arányt is, amennyit az amerikai cégek megvesznek évente saját részvényeikből, akkor a mostani árazás mellett ez a különbség eltűnik, sőt, előnybe kerülnek az amerikai papírok. A szokásos egy részvényre jutó nyereség és egyéb mutatók pedig kedvezőbb képet mutatnak a saját részvény vásárlások hatására – hiszen ezek kikerülnek a forgalomból.

Tőzsdei vállalatok saját részvény vásárlása. Tőzsde tanfolyam, részvény és ETF vásárlás. Osztalékfizető papírok.

Az index cégei által végrehajtott visszavásárlások 50 százalékáért egyébként 20 cég volt a felelős. A Raiffeisennél úgy látják, hogy mivel ez a visszavásárlási hullám tetőzött, kifutottak az egyszeri hatások, ezért idén az lesz várható, hogy az árazási különbség miatt az európai és a feltörekvő piaci részvények jobban fognak majd teljesíteni az amerikaiaknál.

Nem az osztrák bank elemzői az elsők, akik a saját részvény visszavásárlások várható csökkenésére és annak negatív hatásaira felhívták a befektetők figyelmét. A Goldman Sachs szakértői már decemberben figyelmeztettek erre, ők azonban a Raiffeisennél kisebb mértékű, mintegy 5 százalékos csökkenéssel számoltak az idei évre vonatkozóan.

Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük