Az USA tőzsdéken változás jön

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) azt tervezi, hogy a jövőben változtassanak az értékpapír-kereskedés szabályain.

A változásról a szervezet vezetője, Gary Gensler nyilatkozott, bírálva a mostani rendszert, amely szerinte arra ösztönzi a befektetőket, hogy nagy értékpapír-kereskedőket keressenek fel, mint a Citadel Securities and Virtu Financial Inc. ahelyett, hogy a nyilvános tőzsdéken kereskednének. Szerinte a nyilvános kereskedés során is elérhetőek lennének a kedvezőbb árazások, ha többen használnák ezeket a felületeket.

Jelenleg ugyanis az amerikai kereskedés csupán 53%-a folyik a tőzsdéken, a többi a nagy értékpapír-kereskedőknél és az úgynevezett dark pool-oknál összpontosul. Míg az értéktőzsdék kötelesek kiadni áraikat, hogy ezeket összegyűjtve megállapítható legyen a „ nemzeti legjobb ajánlat” (NBBO) minden részvény vonatkozásában, addig ez a dark poolokra és a nagy értékpapír-kereskedőkre nem vonatkozik. Nekik általában hozzá kell igazítani az árazásukat a nyilvánosan elérhető „legjobb ajánlathoz.”

Változások az amerikai tőzsdék múködésében. Tőzsde tanfolyam és OTC piacok. Day trade kereskedés.

Gensler szerint viszont pont azért nem megfelelő mutató az NBBO, mert túl kevesen kereskednek a nyilvános tőkepiacokon. A SEC ezért feltehetően felül fogja vizsgálni a vonatkozó mutató számítását, illetve új szabályok meghozatalát is kilátásba helyezte. Gensler kritizálta azt a gyakorlatot is, miszerint a brókerek egy bizonyos díj fejében egyből a nagy kereskedőházakhoz irányítják ügyfeleiket.

Mi lesz az OTC piacok szerepe?

A brókerek és a vagyonkezelők vagy együttműködnek vagy rivalizálnak. Az OTC piacok forgalma nó, új termékek jelennek meg. Mindenkinek jobb lenne a win-win jellegű együttműködés. Főleg az ügyfeleknek…

Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük