Ha emelkednének a kamatok…

Az S&P500 index több mint 4%-ot emelkedett 2021 első 28 kereskedési napján, míg a hosszú lejáratú államkötvények kamata több mint 5%-ot csökkent – derül ki a Bespoke Investment Group elemzéséből. A 9,3 %-os különbség a legnagyobb, amit 2013 óta láthatunk.

George Pearkes (Bespoke) szerint a divergencia oka egyszerű: A gazdasági kilátások egyre kedvezőbbnek látszanak, a vakcina oltások felgyorsulnak, és a befektetők további kormányzati támogatásokra számítanak. 2013 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és egy év alatt rövid időre 2% fölé kúszott a 30 éves kincstárjegyek hozama. Ezzel egy időben a ciklikus részvények árfolyama is emelkedett, az energetikai és pénzügyi ágazat részvényei remekül teljesítettek 2020-ban.

Tőzsdei befektetés, részvény vásárlási tanfolyam.

A vállalatok hangulata is jó, a gyorsjelentéseknél az S&P500 vállalatainak 81%-a az elemzői becsléseket meghaladó teljesítményről számolt be -derül ki a Bloomberg Intelligence által összeállított adatokból. Ez arra utal, hogy a vállalatok hamarabb térnek vissza a jövedelmezőség növekvő pályájára a járvány utáni időkben. A negyedik negyedéves nyereségek valószínűleg 3,6% -kal magasabbak, szemben az egy hónappal ezelőtti 9% -os csökkenést valószínűsítő várakozásokkal.

A BNY Mellon Lockwood Advisors szerint a gazdasági növekedés és az árak emelkedése magasabb hozamokat eredményezhet. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke is elismerte ennek lehetőségét.

„Valószínűleg az a legnagyobb kockázat a részvényeknél – mondta Matt Forester, a BNY Mellon Lockwood Advisors befektetési igazgatója, – hogy a piacokon sokkal magasabb kamatlábakat láthatunk a következő időszakban.”

Ez mindig is így volt: ha emelkednek a kötvény kamatok, akkor a pénz egy jelentős része átáramlik a tőzsdékről a biztonságosabb állampapír piacra. Már csak az a kérdés, hogy ez az emelkedés mikor következhet be legkorábban.

Jöjjön el a részvény vásárlási tanfolyamunkra és megtudhatja a választ.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük