Ármanipuláció a hazai tőzsdén

Az MNB 9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre egy Prémium kategóriába tartozó részvénnyel kapcsolatos, tiltott piaci manipulációt megvalósító kereskedési magatartása miatt. A magánszemély kereskedése nyomán több egymást követő kereskedési napon félrevezető kép alakulhatott ki a befektetőkben az adott részvény forgalmáról, illetve keresletéről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból – a hozzá érkezett bejelentéseket is figyelembe véve – piacfelügyeleti eljárást folytatott egy magánszeméllyel szemben.

A magánszemély 13 – szinte összefüggő – kereskedési napon keresztül folytatott kereskedési magatartását összességében értékelve a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyik, Prémium kategóriájába tartozó részvényével tiltott piaci manipulációt valósított meg. A kereskedés során az érintett részvény vonatkozásában a vizsgált napi összes tőzsdei tranzakciókban szereplő részvénymennyiség túlnyomó többségét (átlagosan több, mint 80 százalékát) a szankcionált magánszemély tranzakcióiban szereplő részvények mennyisége tette ki. Egyes napokon a magánszemély tranzakcióiban szereplő részvények volumene közel azonos volt a napi összes kötésben szereplő részvénymennyiséggel.

Tőzsdei kereskedés, részvény vásárlás módszertana, nyerő stratégiák.

Az átlagos napi forgalmat többszörösen meghaladó, kizárólag vevői megbízások az érintett kereskedési napokon ismétlődő jelleggel, ugyanabban az időszakban jelentek meg, és azokat a magánszemély azonos limitáron adta be. E tevékenység így alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetők számára az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, likviditásáról, illetve árfolyamának alakulásáról.

A jegybank mindezért 9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá, és tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tett az ügyészségen. A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy az adott értékpapír a Prémium tőzsdei kategóriába tartozik, szerepel a BUX és BUMIX indexkosarakban, illetve a magánszemély által végzett ügyletek jelentős volumene is. Enyhítő körülménynek minősült, hogy a befektető együttműködött az MNB vizsgálata során.

Pénzbróker vélemény:

Már bocsánat, de milyen tőzsde és részvény az, ahol olyan alacsony a napi forgalom, hogy egy „mezei” kisbefektető ilyen módon befolyásolni képes a forgalmat, ajánlataival „megzavarja” a piacot. A baj az alacsony likviditással és a kevés értékelhető tőzsdei részvénnyel van, szerintem a tőzsdének és az MNB-nek kellene az ügyön elgondolkoznia…..

Ezért aztán a részvény vásárlási tanfolyamon véletlenül sem tanítom, hogy kereskedjünk a hazai tőzsdén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük