Közvetlen részvénykibocsátás IPO helyett?

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezte, hogy a New York-i értéktőzsdére (NYSE) készülő vállalatok közvetlen részvénykibocsátás révén gyűjtsenek tőkét, ami a hagyományos elsődleges nyilvános részvénykibocsátás (IPO) új alternatívája lehet.

A vállalatok többsége tőkebevonás céljából megy tőzsdére, a közvetlen részvénykibocsátás széles körben elterjedhet. A közvetlen kibocsátás előnye, hogy az IPO-val ellentétben a vállalatoknak nem kell igénybe venniük bankok szolgáltatását a részvényjegyzéshez, ami önmagában is jelentős megtakarítást eredményez, ráadásul több tőkét gyűjthetnek az árfolyam emelkedésének révén. Elsődleges nyilvános részvénykibocsátás esetében a közreműködő bankok jutaléka és költségtérítése bőven meghaladhatja az ügylet teljes értékének az egytizedét is, az árfolyamemelkedésből – a kibocsátási ár és a tőzsdei árfolyam különbségéből – származó hasznot pedig a részvénytulajdonosok fölözték le.

A tőzsdefelügyelet engedélye győzelmet jelent a New York-i értéktőzsdének, ugyanis az Intézményi Befektetők Tanácsa nevű befolyásos ágazati csoport megpróbálta megakadályozni a javaslat elfogadását. Azzal érveltek, hogy a részvénykibocsátásnak ez az új típusa nem nyújt olyan védelmet a befektetőknek, mint a hagyományos IPO. A NYSE tavaly decemberben nyújtotta be kérelmét, a Nasdaq még várja a felügyelet engedélyét hasonló tervének megvalósítására.

Részvény vásárlási tanfolyam, tőzsdei kereskedés. Day trade és részvény portfólió építés.

Befektetési tanfolyam

Érdekli a tőzsde világa? Szeretne USA, EU és kínai részvényeket vásárolni, egy befektetési portfóliót felépíteni?

Vegyen részt az online Befektetési tanfolyamon, tanulja meg a részvény vásárlás általunk kifejlesztett módszertanát. További részletek és jelentkezés >>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük