Megint a hazai tőzsde

Jókat mosolygok, amikor figyelem az új tőzsdei bevezetéseket. Tőzsdére ment a Naturland, a Biggeorge Property és jönnek a tőkeemelések (Masterplast, 4iG)… Tehát nincs itt semmi gond, megy a szekér….

De nem is sorolom tovább azokat a tényezőket, amelyek arra utalnak, hogy a hazai tőzsde háza táján minden rendben van. Mert nincs….

A világ egy újabb válságos időszakot él át, amelyet magunknak köszönhetünk: jócskán túltolta minden kormány a Covid kapcsán elkezdett költekezést. Versenyre keltek a jegybankok pénzszórásával a kormányok, rendre költekeztek, mintha nem lenne holnap. Hát nincs is, mivel ez az őrült pénzmennyiség komoly zavarokat okozott. Régóta nem volt ilyen gyors inflációs hullám, miközben a gazdaság motorja mindenhol lefulladni látszik. Merre tovább tőzsdék?

Valami Amerika

Az USA hatalmas belső piaccal rendelkezik, ha a politikai zűröket nem figyelem, akkor akár jól is teljesíthetne a gazdaságuk – de ott is száguld az infláció, beindul a munkanélküliség, hatalmas az államadósság, stb. Miközben a FED buzgón emeli a kamatokat, mert mi mást tehetne. Ezzel azonban az államadósság finanszírozása is hatalmas teherré válik, nem látni, hogy mi lesz ennek a vége.

De ahogyan 2008. után, úgy most is az USA gazdasága fog először talpra állni – hacsak a politikusok nem cseszik el az egészet. Választások jönnek, az itt is durva szokott lenni, most különösen az lesz. Ez félidős választás most novemberben, de a 2024-es választás sincs olyan messze… rohan az idő….

Tőzsdei kereskedés, USA részvények vásárlása. Gazdasági válság közeleg? Európa jövője, energetikai gondok. Befektetés válságos helyzetben.

Európa a saját maga fogja

Európában sokkal rosszabb a helyzet. Jön a tél és régóta nem látott költségei lesznek a fűtési, tankolási kiadások miatt a lakosságnak, vállalatnak államnak egyaránt. Elhibázott energiapolitika, bürokrácia, jobboldal előretörése, tesze-tosza adminisztráció, kompromisszumokban élő politikusok. Merkel komoly nyomot hagyott a politikai életben, bebizonyította, hogy lehet a bárány és a farkas között kompromisszumot találni. Mára azonban keményebb világ jön: határozott és kellemetlen döntéseket kell hozni, amelyek a többségnek fájnak, kompromisszum pedig nincs: dönteni kell, hogy ki hova áll. Ez egy másik világ, más gondokkal. Az orosz szankciók fájnak mindenkinek, de elég erősek vagyunk-e a szolidalitáshoz vagy komoly gondok esetén mindenki csak a maga hasznát nézi? A gazdasági gondok csak elkezdődtek, még senki sem látja, hogy egy év múlva hol is fogunk tartani. Vélhetően csak súlyosbodni tud a helyzet.

Kis hazánk

Nyitott ország vagyunk, lassan megtanulhatnánk, hogy ez azzal jár, hogy a világ folyamatai bennünket mindig keményen érintenek. Nagy az energetikai kitettségünk (főleg az oroszok felé), nem ülünk oda az EU nagy asztalához a családi válságok/viták megbeszélésekor, csak ebéd idején. Hatalmas a költségvetés hiánya, de mi vállaljuk a rezsistoppot és más öngyilkos kiadásokat. De mi lesz ennek a vége?

Persze a tőzsdékről szerettem volna írni, de egy kicsit elragadott a hév. Inkább a szememet nyitottam ki és írtam le azt, amit látok. Ez pedig nem optimizmussal tölt el. A hazai tőzsde hatalmas veszteségek előtt áll és úgy csinálnak, mintha minden rendben volna, vegyük csak a részvényeket….

A hazai tőzsde alacsony likviditása miatt a tőzsde tanfolyamon USA és EU tőzsdék részvényeit vásároljuk, a day trade tanfolyamon pedig nagy forgalmú devizapárokkal, tőzsdei indexekkel és arannyal, olajjal kereskedünk.
Az alacsony likviditás mellett a kockázatok nagyon megnőnek, ezért fontos a megfelelő piac és termék megválasztása.

Az USA tőzsdei folyamatai sokkal fontosabbak ennél, de ott sem lehet sok jóra számítani. Tavaszig még meg fogja találni a tőzsdei áresés a mélypontját és talán jó időzítéssel akár vásárolhatunk is részvényeket – ha elhisszük, hogy van holnap és a világ rohanhat tovább a fogyasztási őrület által diktált növekedési úton. Rohanhat, mert mindenki érdeke ez. Aztán csak nézünk majd, ha egyszer mégsem jön a megszokott és kiegyensúlyozott kis életünk és eldurvul minden. Legyen ez minél később, adj isten pár jó évet még…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük