Nem forgalmazhatók az orosz részvényalapok

Az MNB a forgalmazást ellehetetlenítő okok megszűntéig, de maximum egy évre meghosszabbította az Aegon és az OTP alapkezelők orosz részvényalapjainak felfüggesztését. Az alapkezelők az orosz-ukrán háború következményeként jelenleg nem tudják biztosítani a folyamatos forgalmazás feltételeit. A magyarországi teljes orosz kitettségű befektetési alap állomány mértéke minimális.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az alapkezelők kérelmére – a kereskedés felfüggesztését kiváltó okok megszűntéig, de maximum egy évig (az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetében 2023. március 25-ig, az OTP Orosz Részvény Alap esetében 2023. március 30-ig) meghosszabbította az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Aegon Alapkezelő) Aegon Russia Részvény Befektetési Alapja, illetve az OTP Alapkezelő Zrt. (OTP Alapkezelő) OTP Orosz Részvény Alapja  forgalmazásának felfüggesztését.

Az orosz-ukrán háború kezdetét követően az Aegon Alapkezelő és az OTP Alapkezelő felfüggesztette orosz részvényalapjait. Ezen időszaktól fogva ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a forgalmazáshoz szükséges alapvető információkhoz, mivel felfüggesztették a moszkvai értéktőzsdét, valamint az orosz központi bank is korlátozásokat vezetett be.

A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény szerint ugyanakkor egy alapkezelő saját hatáskörben maximum 30 napig függesztheti fel kezelt alapja befektetési jegyeinek folyamatos forgalmazását. Az alapkezelők ezért kérték az MNB-t a felfüggesztés meghosszabbítására, melynek az MNB – az alapul szolgáló indokok fennálltára tekintettel – eleget tett.

Az alapkezelőknek dokumentumokkal alátámasztott részletes havi tájékoztatást kell beadniuk az MNB részére a felfüggesztési okok fennálltáról, az azokkal kapcsolatos esetleges változásokról, illetve a folyamatos forgalmazás újraindítására tett intézkedésekről. Egyúttal haladéktalanul tájékoztatniuk kell a jegybankot arról, amennyiben a felfüggesztés indokául szolgáló körülmények megszűntek. Az MNB felhívta a két alapkezelő figyelmét arra is, hogy a felfüggesztési okok megszűnésével a részvényalapok befektetési jegyeinek forgalmazását haladéktalanul folytatniuk kell.

A mostani intézkedések kapcsán érintett két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő. Az alapkezelők a felfüggesztés időszakára saját közlésük szerint nem számítanak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük