Milyen lesz a tőzsdék 2022.éve?

Mindig érdeklődve olvasom a Concorde blogot, a legújabb elemzésük is érdekes volt. A Jónap Richárd által feltett kérdésekre azonban – megszólítva érzem magam az ügyfeleim által – válaszolni szeretnék.

Lássuk a kérdéseket és a válaszaimat. Akit a „forrás cikk” érdekel, az a fenti linken elolvasható.

1.) VAJON MENNYIRE KELL SZIGORODNIA A FED ÉS MÁS VEZETŐ JEGYBANKOK MONETÁRIS POLITIKÁJÁNAK 2022-BEN? .

A választ ketté kell bontanom. Mennyire kellene szigorodnia – erre egyértelmű a válasz: nagyon. A bizonytalanság abból ered, hogy ilyen helyzet más számtalanszor adódott és a jegybankok döntése mindig bizonytalan. Vállalják a szigorítással járó tőzsdei árzuhanást, a gazdasági növekedés megtorpanását (személy szerint a „bűnös” szerepét), vagy ismét csak kicsiket lépnek, inkább csak sodródnak, beszélnek, de nem cselekednek, stb. 2018-ban egyértelmű lépéseket hoztak és zuhant a tőzsde, pánikoltak a befektetők. Végül a FED viszakozott és enyhítette a korábbi szigorú terveit. Az eredmény további komoly tőzsdei szárnyalás volt. Hogy mi lett volna a „történet” vége, azt már sosem tudjuk meg, mert jött a COVID és ez meghozta a tőzsdei zuhanást és a jegybankok egyértelmű enyhítő lépéseit.

2.) VAJON FELÜLTELJESÍTŐ VAGY ALULTELJESÍTŐ LESZ-E 2022-BEN A NAGYKAPITALIZÁCIÓJÚ TECHNOLÓGIA?

Ha úgy tenném fel a kérdést, hogy mennyire volt indokolt a 2021-es árfolyam emelkedésük (lásd a lenti ábrát), akkor a véleményem az, hogy rövid távon semmiképpen. Ez a rally csak hosszú távon indokolható a tech cégekben ma még nem látható, de a jövőben valamikor várható újdonságok, bevételi adatok (pl Metaverzum és hasonló fejlesztések) berobbanása esetén. A tőzsde a jövőt árazza, a bizonytalanság ott van, hogy ez mikor jön el….

tőzsdei árfolyam emelkedés, részvény befektetés

A tőzsdei befektetés nem szerencsejáték, nem varázsgömb kell hozzá, hanem tudatos, tervszerű cselekvés. Az élet egy nagy iskola, a tőzsdei részvény vásárlást is meg kell tanulni.

3.) VAJON FOLYTATÓDIK-E A GLOBÁLIS LAKOSSÁGI MENEKÜLÉS 2022-BEN A KOCKÁZATMENTESNEK NEVEZETT ESZKÖZÖKBŐL A KOCKÁZATOS ESZKÖZÖK IRÁNYÁBA?

Ez már egy nagyon összetett kérdés. Erre valóban nehéz választ adni, de azért a fenti kérdésekre adott válaszokból részben ez a válasz is kikövetkeztethető. Ha a jegybankok durván szigorítanak, a tőzsdéken komoly korrekció indul, akkor a kockázatra érzékeny lakossági pénzek elsők között menekülnek majd a tőzsdékről. Én személy szerint inkább arra számítok, hogy erőteljes hullámzások lesznek, sokkal volatilisebb évünk lesz, mint azt sokan gondolják.

4.) VAJON MENNYIRE KELL ÉS MENNYIRE TARTÓSAN KELL MÓDOSÍTANIA A FED-NEK ÉS MÁS VEZETŐ JEGYBANKOKNAK A 2009 ÉS 2021 KÖZÖTT FOLYTATOTT EXTRÉM LAZA MONETÁRIS POLITIKÁJUKON?

A kérdés ugyan az, mint az 1.) kérdés volt. Talán itt részletesebben érdemes kitérni az infláció várható alakulására, az ár-bér spirál beindulásának valószínűségére, háborúk, környezeti katasztrófák bekövetkezésére, és leginkább olyan eseményekre, amelyekre most még csak nem is gondolunk (fekete hattyúk). Tehát itt van nekünk a bizonytalan jövő.

Mit tehet a „kisember” egy ilyen világban? Szerintem nagyon is sokat. Egészségesen él, figyel az erkölcsi-közösségi viselkedésére, a karbon lábnyomának csökkentésére, és elsősorban megfelelő tartalékokat képez a nehéz időszakok átvészelésére.

A pénzügyi tartalékait egy befektetési portfólióba rendezve kezeli, vállal kézben tartott, „tervezett” kockázatot, igyekszik felkészülni azokra a hatásokra, amelyekre fel lehet. Tervszerűen él, alakítja sorsát, céljait.

A fentiekhez jó egészséget kívánok, sikeres, boldog új esztendőt.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük