A Tesla a világ legértékesebb autógyártója

A tőzsdéken tombol az őrület – vagy csak én nem látom, hogy milyen hatalmas lehetőségek kínálkoznak az amerikai piacon.

A világon a legtöbb autót a Toyota csoport gyártja, évi kb. 10,6 milliót. Ezt követi a Wolkswagen csoport a maga alig kevesebb, de szintén 10 millió körüli adatával. A harmadik gyártó (Renault-Nissan) is elad 9,7 millió autót egy évben.

Ehhez képest a Tesla, amely éppen most lett a tőzsdei kapitalizációja alapján a világ legértékesebb autógyártója, 2019-ben összesen 367,500 autót adott el!

Azt én értem, hogy a tőzsde a jövőt árazza, de azért a tényeket ne veszítsük szem elöl teljesen. Persze, hogy van kínai és épül az európai gyár, de azért a Tesla finanszírozása sem nőhet a végtelenig. Arról már nem is beszélve, hogy nyereséget még alig termelt (pár negyedév volt nyereséges).

A Tesla jelenleg 207,2 milliárd dollárt (csaknem 65 ezer milliárd forintot) ér, a Toyota pedig 201,9 milliárdot. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, a Tesla kétségtelenül valós műszaki fölénye még hány évig biztosít számára előnyt, mikor fogják a nagyok utolérni és a Tesla képes lesz-e finanszírozni a növekedés új szakaszát – egy összességében csökkenő piacon, hatalmas árverseny közepette….

Akit érdekelnek a részletes számok, az jelentkezzen a Befektetői tanfolyamra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük