Látszik a járvány vége?

Érdekes világban élünk – bár én inkább a szürreális szót szoktam használni, de maradjunk a semlegesebb megfogalmazásnál.

Az alapvető pénzpiaci folyamatokat, az eseményekre adott válaszokat és azok várható hatását már sokkal többen értik, mit a 2008-as válság idején.

Azonban a pénzvilág érdekes „pálya”, amikor biztosnak tűnik valami, akkor történik a nem várt, félelmetes változás a mainstream-ben.

A FED és a válság

Ezt mindenki érti, a nagyok is e szerint viselkednek: a pénzpumpa hatására egekben a tőzsdék, főleg a tech-részvények. De mi van, ha ez a válság most más lesz?

Most a legtöbben arra számítanak, hogy a járványhelyzet kezelhető lesz, zajlik a világgazdaság újranyitása. És ennek sikeresnek kell lennie, hiszen minden kormány és jegybank ezen dolgozik, öntik a pénzt a rendszerbe – aztán majd csak lesz valami.

A járvány legnagyobb gócpontjaiban azonban ősszel vissza fog térni a félelem, ismét kiürülnek az utcák, összeomolhat a gazdaság – minden mostani próbálkozás ellenére. Lesz egy pár jó hónapunk, a bátrabbak nyaralni mennek, ismét cipőt, ruhát vásárolhatunk, meg ezer felesleges bigyót, ami a gazdaság vérkeringését életben tartja. Ja, és visszamegyünk dolgozni, minden ott folytatódik, ahol abbahagytuk két hónapja.

Mi van, ha mégsem….

Én azt tapasztalom, hogy a dolgok igenis rosszra tudnak fordulni és akkor a félelem, a média-zaj olyan mélységekbe ránthatja a világgazdaságot, amibe még 2008-ban sem volt.

A gazdasági életet normalizálni kell, mert különben abba döglünk bele, hogy leállt az élet, és nem a járványba. Tehát egy kényszerpályán mozog a világ. De a vonat a szakadék felé robog….

Képes lesz a világ az őszi járványhelyzetet jobban kezelni a tapasztalatok birtokában? Szerintem nem. Már az újraindított világgazdaság is csak „félgőzzel” fog működni, az idegenforgalom, a szolgáltatóipar, az élet számtalan területe nem képes gyors gyógyulásra, a várható kb. 10%-os gazdasági visszaesés lehet, hogy még az optimista előrejelzés.

És a járvány előtti recesszió közeli gazdasági állapot sem volt már ideális.

A legnagyobb baj az, hogy a járvány kapcsán nincsenek pontos adatok, így a gyógymód megtalálása és gyors elterjedése is csak remény, de 2021. tavaszáig nem igazán várható. Ez pedig túl sok sokk lesz a világnak.

Tőzsde tanfolyam - részvény vásárlás és day trade kereskedés!
Ne maradjon ki a tőzsde száguldásából. A tőzsdei befektetés megtanulható, és most egy helyen akár két tanfolyamot is elvégezhet:

Mindkettő gyakorlat orientált a képzés, rengeteg ábra, adat és folyamatos kapcsolattartás segíti a tanulási folyamat során.
További információk a részvény befektetési tanfolyamról: Tőzsde tanfolyamok – akció>>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Egy globalizált világgazdaságot ért el a járvány, olyan folyamatokat ír át, amelyek nem változtathatóak meg azonnal. A termelő-láncok átalakítása, újraindítása, a világturizmus nélküli vendéglátás, a hétköznapi életbe beépült „távolságtartás” költségei túl sokba fognak kerülni.

És akkor a hatalmas adósságok terheiről még nem is beszéltem. Hogyan cipeli a világ majd a megnövekedett államadósságok terheit, a lakosság hogyan fizeti a hiteleit? A vállalatok hogyan élik túl a hirtelen bekövetkező piaci zsugorodást? Rá fogunk döbbenni, hogy a „pénzpumpának” is vannak határai.

Én sem ismerem a válaszokat. Én is csak bizakodni tudok, hogy ne legyen igazam.

Ma sokan gondolják azt, hogy az élet mostani „látszat” normalizálódásával a járvány-ügy nagyjából véget is ért, de szerintem a „történetnek” még csak az elején járunk.

One Reply to “Látszik a járvány vége?”

  1. Egyetértek a cikkben leírtakkal..sajnos.

    De vannak, lesznek pozitív változások is, azt remélem.
    Elsősorban az arra fogékony és képes emberi Lelkekben.

    Kényszerből, vagy fölismert józan döntések okán, de lesznek.
    Fölértékelődik az emberi szeretet, szolidaritás, türelem.
    Ki ki hozzáteheti amit még gondol ebben az irányban.

    Nyilván megnőnek az erőszakos cselekedetek is, betörések, csalások, lopások, válások stb.
    Akkor főleg érdemes és muszáj is lesz a másik irányba is nézni.
    Józannak maradni és olyan értékeket is annak tartani, ami eddig föl sem tűnt, vagy nem tartottuk fontosnak.
    Jó levegő, csönd, tiszta víz, természet, növények, állatok, egészség, munka stb.

    Minden jót kívánva!
    V.G.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük