Hogyan kereskedjünk pánik esetén?

A koronavírus pánik első hullámán már túl vagyunk, akik bátran léptek, jól „lekereskedhették” ezt az időszakot. De most jön a neheze…

A koronavírus pánik és annak tőzsdei hatása

Hatalmas áresés zajlott le a világ tőzsdéin a koronavírus pánik hatására. Az S&P500 közel 30%-ot, a DAX 36%-ot zuhant. Aki tudott, az shortolt, látta, hogy a dollár erősödésében is van üzlet. De hogyan tovább?

Ezekben az időkben felértékelődik a tapasztalat: ha már éltél meg ilyen tőzsdei zuhanást, akkor tudod, hogy erre nincs és nem is kell extra stratégia, csak bátorság és tapasztalat. Mondjuk némi likviditás, pénz sem árt….

Szóval a második szakasz. A tőzsdék komoly beszállási lehetőséget nyújtanak ezen az árszinten, azonban érdemes óvatosnak lenni. Volatilis marad a piac, de váratlan felugrások is bekövetkeznek, ami a korán beszálló, nagyon feszes pozíciókat vállaló kezdőket ki tudja stoppolni, veszteség realizálására tudja kényszeríteni. Most már nem olyan egyszerű a kereskedés, hogy vegyünk ész nélkül.

Most jön a neheze. Kicsit megállunk, mindenki levegőt vesz. Akinek nem volt elég fedezete, papírban ült és csökkentette a veszteségét, az is kezd megnyugodni és gondolkozni. Mint ahogyan az is, aki most szeretett volna beszállni, de annyira gyors volt az egész, hogy eddig kimaradt belőle. Ez az utóbbi csoport van jobb helyzetben, de tud rossz döntést hozni – ha túl korán, kapkodva száll be.
Tőzsdei kereskedés, bróker tanácsok és medve piac nyeresége.

A harmadik szakasz még jócskán várat magára, de szerintem legkésőbb a nyáron el fog jönni és szintén nagyon gyors lesz, mert sokan várják és gyorsan fel fogják rántani az árakat. Nem egyszerre jön majd a megnyugvás, eleinte mindenki Kínára figyel, ma még ott biztató a járvány utáni helyzet. Olaszországra tekintve már nem vagyunk ilyen bizakodóak. A tudósok még azt sem tudják megmondani, hogy a hosszú lappangási idő miatt jöhet-e a vírusnak egy második hulláma vagy ha lecseng, akkor megszabadultunk tőle?

Milyen termékben van kereskedési potenciál?

Vegyük sorra, hogy milyen tőzsdei, devizapiaci és nyersanyag termékkel lehet a kialakult helyzetben a legjobban kereskedni.

Az S&P500 és a DAX remek lehetőségeket nyújt, viszonylag az első szakasz rövid, de nagyon nyereséges időszak lehetett. Ugyan ilyen egyértelmű mozgás volt az EURUSD esése, hiszen mindenki dollárt vett. Az olaj egy külön történet, erről külön cikket is írtam.

Az arany is egy érdekes történet, hiszen pánik idején egyértelműen emelkednie kellett volna, most pedig inkább együtt mozog a tőzsdékkel. Az aranyról és a palládiumról itt készítettem elemzést.

Először arra gondoltam, hogy konkét ajánlatot is írok a cikkben, beszálló pontokat, némi „stratégia” szerűt, valami konkrétumot. Azonban ez befektetési tanácsnak minősülne és ezt kerülni szeretném az interneten.

Azonban, ha valaki e-mail címének megadásával további információkat kér, akkor szívesen elküldöm azt az elemzést, amelyet a legutolsó tőzsde tanfolyam résztvevőinek készítettem. Erre a címre írjatok: info@bankweb.hu

A szigorú karantén jó lehetőséget teremt a tanulásra, jelentkezz most online tőzsde tanfolyamomra akciós áron: Online tőzsde tanfolyam jelentkezés

Keressen meg és segítek a megfelelő, személyre szabott befektetési döntés meghozatalában, a kereskedés elsajátításában.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük