Világjárványok gazdasági, tőzsdei hatása

A Koronavírus gyors terjedése miatt a Fidelity International megvizsgálta a korábbi világjárványok hatását a tőzsdei árfolyamokra.

A XX.században három pandémiára került sor: három influenza kitörést figyelhettünk meg 1918-ban, 1957-ben és 1968-ban, amelyeket végül világjárványnak minősítettek. Az AIDS terjedése szintén világjárványnak volt tekinthető.

Volt három további influenza járvány, amely azzal fenyegetett, hogy pandémiássá válhat, de végül nem váltak globálissá. 1976-ban a sertésinfluenza, 1977-ben az orosz influenza és 1997-ben a madárinfluenza. Az előző időszakok járványainál is a karantén, az oltás és az utazási korlátozások járultak hozzá a járványok terjedésének megakadályozásához.

Korábbi világjárványok tőzsdei hatása

A tőzsdék mindig erőteljesen reagáltak a járványokra, azonban a járványok gyakran más piaci hatásokkal keveredve hatottak. Például az 1997-es madárinfluenza járvány egybeesett az ázsiai válsággal, és megelőzte az 1998-as orosz adósság krízist.

A legjelentősebb járvány ez idáig a spanyolnátha volt 1918- ban, amikor a becslések szerint a világ népességének 20–40 %-a betegedett meg, és több mint 20 millió ember halt meg. A tőzsdei hatását nehéz megvizsgálni, mivel jelentősen befolyásolta azt, hogy közvetlenül az I. világháború végét követően tört ki.

Nézzünk pár példát a tőzsdék „reakciójára”. Az S&P 500 index 1918-ban 24,7% -kal esett, és 1919-ben 8,9% -kal emelkedett. Az Egyesült Királyság részvénypiaca 1918-ban 25,4% -kal emelkedett, és 27,0%-kal 1919-ben.

Jól mutatja a járvány és más események együttes hatását az 1957-es ázsiai influenzajárvány. Ezt a vírust gyorsan azonosították (februárban) és az oltóanyag is meg volt egy negyedév alatt, bár korlátozott mennyiségben volt elérhető augusztusig és így 1957 nyarán megérkezett a járvány az Egyesült Államokba, több lassú kitöréssel. A lenti ábrán láthatjuk, hogy egy komolyabb emelkedő ciklust zárt le ennek a járványnak a megjelenése.

Tehát nem vonhatunk le egyértelmű következtetéseket a pandémiák tőzsdei hatásáról, de természetesen a részvénypiacok mindig kiszámíthatatlanul reagálnak az ismeretlenre. Mindazonáltal minden ilyen eseményt külön- külön és a többi piaci körülménnyel együtt kell vizsgálni.

Befektetési szempontból nehéz ezeknek az események – mint például a pandémiák vagy a háború – a hatásait kivédeni, fontos emlékezni arra, hogy a befektetések eredményeit leginkább csak hosszú távon érdemes elvárni. Nézzük meg a következő ábrán az S&P 500 index vizsgált időszakra vonatkozó diagramját.

Látható, hogy a spanyolnátha okozott jelentősebb visszaesést, de elég gyors korrekció követte az összes világjárvány okozta áresést.

Forrás: Fidelity International Az eredeti cikket angol nyelven itt találja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük