Trump a devizapiaci porcelánboltban

Donald Trump amerikai elnök ismét komolyan kikelt az Európai Unió és Kína vélt devizamanipulációi miatt. A szakértők azt várják, hogy az Egyesült Államok hamarosan beavatkozhat a dollár gyengítése érdekében, amire 2011 óta nem volt példa.

Donald Trump amerikai elnök ismét devizapiaci manipulációval vádolta meg Kínát és az Európai Uniót. Szerinte a két térség egy olyan játékot játszik, amelyben az Egyesült Államoknak is fel kell vennie a kesztyűt.

Központilag gyengíthetik a dollárt

Az amerikai pénzügyminisztérium jelentése végül nem bélyegezte Kínát devizaárfolyam-manipulátornak. Ennek fényében az, hogy Trump a hétvégi Hszi-Csi Pinggel folytatott barátságos hangvételű találkozó után újra ezzel vádolja az ázsiai országot, arra utaló jelzés lehet, hogy bármire fel lehet készülni. A pénzügyminisztérium évtizedek óta nem interveniált a dollár gyengítése érdekében, azonban nem lennénk meglepve, ha ez most megváltozna – mondta Bipan Rai, a CIBC (Canadian Imperial Bank of Commerce) vezető devizapiaci stratégája.

A dollár árfolyamát a legnagyobb devizákkal szemben mérő dollár index ugyan fél százalékot csökkent az idén, azonban a Federal Reserve dollárindexe, amely a kereskedelmi forgalommal súlyozza az amerikai deviza árfolyamát, azt mutatja, hogy valójában 2002 óta nem volt ennyire erős az amerikai fizetőeszköz, mint most. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy az amerikai export kevésbé versenyképes. Ugyanakkor egy devizapiaci intervenció veszélye akár arra is késztetheti a Fedet, hogy következő ülésén mégse csökkentsen kamatot.

Mi jön a kamatcsökkentések után?

Más elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban valószínűleg erősödni fognak a hasonló megnyilvánulások Trump részéről, különösen, ha más jegybankok, például az ECB a monetáris lazítás irányába mozdul el. Inflációs nyomást generálni, növelni a versenyképességet a devizaárfolyamon keresztül már régi módszer a jegybankok részéről a gazdaság élénkítése érdekében – hívta fel a figyelmet Anthony Doyle, a Fidelity International globális befektetési specialistája.

Ha a Fed a következő hetekben a kamatok csökkentése mellett döntene, lehet, hogy az sem lenne elég Trump számára. Ben Randoni devizastratéga szerint a probléma az, hogy ha az amerikai gazdaság továbbra is felülteljesít, akkor a dollár árfolyama meglehetősen ellenálló lehet egy kamatcsökkentéssel szemben. Ebben az esetben egyre nagyobb lehet a késztetés arra, hogy intervenciókkal gyengítsék az amerikai devizát.

Marad a kereskedelmi háború

A CNBC által megkérdezett elemzők egyébként Trump újabb kifakadásából nem a devizapiac intervenció lehetőségét hámozták ki, hanem azt, hogy a következő hónapokban az európai cégekkel szembeni korlátozások kerülhetnek ismét napirendre az elnöknél. Ha ugyanis gyengül az euró a dollárral szemben, akkor az értelemszerűen előnyhöz juttatja az európai gyártókat az amerikaiakkal szemben.

Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük