Philip A. Fisher a befektetők példaképe

Philip A. Fisher (1907–2004) a klasszikus tőzsdei befektetők, az igazi nagy nevek egyike. Nem csak életútja során elért eredményei, hanem a “Közönséges részvények – rendkívüli profitok” című könyvének köszönhetően is méltán tekinti minden befektető példaképének

A befektetői szemlélet szempontjából mai napig meghatározóak meglátásai. Ha sorra vesszük a legfontosabb ajánlásait, akkor azt látjuk, hogy ezek a szempontok a ma befektetői számára is elsődlegesek.

1.) Vizsgáljuk a K+F tevékenységet! Fisher korát megelőzően mindig kiemelt figyelmet szentelt a jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet végző vállalatok iránt.
2.) Ellenőrizzük a managementet! A magas rangú vezetők tapasztalata, gondolkodásmódja, lojalitása és tisztessége kulcsfontosságú lehet a vállalatok jövőjének szempontjából.
3.) Vegyük szemügyre a vállalati struktúrát! Milyen bürokratikus, esetleg elmaradott a rendszer, milyen értékesítési csatornákat, marketing módszereket használnak, milyen mértékben valósulnak meg a bejelentett fejlesztések, tervek?
4.) Kerüljük a túlzott diverzifikációt! A kockázat megosztásának egyik legjobb módszere, azonban a túlzott diverzifikáció átláthatatlan portfólióhoz és koncepciótlansághoz vezethet.
5.) Ne filléreskedjünk! Hosszútávon gondolkodva kisebb árfolyam eltérések elhanyagolhatóak, ha a tervünk szilárd és jó irányba haladunk.
6.) A válság egyben lehetőség is! A recesszió és a tőzsdei krachok egyúttal lehetőséget is rejtenek magukban. Természetesen ehhez megfelelő likviditással is rendelkeznünk kell.
7.) Ne kövessük a csordát! Célunk nem a legnépszerűbb, hanem a legnagyobb hozamot biztosító befektetés megtalálása, és ezek nem feltétlenül járnak kéz a kézben.
8.) Felejtsük el az IPO-t! Fisher nem szerette az IPO-kat, mindig azt mondta, hogy abból a valódi hasznot a részvénykibocsátással a korábbi befektetők húzzák.

Hihetetlen, hogy még ma is igazak és széleskörűen alkalmazottak a fenti megközelítések. Warren Buffett is bevallottan alkalmazza azokat. „85 százalékban Benjamin Graham, 15%-ban pedig Philip A. Fisher vagyok” – állítja magáról Warren Buffett minden idők legsikeresebb befektetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük