Francia bróker 10 millió USD nyeresége

Beperelte brókercégét egy kezdő day trader Franciaországban, mivel a vállalat nem hajlandó kifizetni a körülbelül 10 millió dolláros nyereséget, amit összekereskedett magának. A day trader azt hitte, hogy egy demószámlával kereskedik, de a nyereség valós volt.

Harouna Traoré egy 20 ezer eurós számlát nyitott magának a Valbury Capitalnál, egy brit brókercégnél, miután egy kereskedési kurzuson megtanult tradelni egy demó számlával.

Pár héttel később elkezdett kereskedni a Valburynél egy olyan számlával, amiről azt hitte, hogy szintén egy demó verzió. A kezdő trader 1 milliárd eurós vételi megbízásokat tett amerikai és európai részvényekre, majd kb. 1 millió eurós veszteséget szenvedett el, aztán hirtelen rájött, hogy nem demó üzemmódban kereskedik.

Miután a kezdeti pánikon túlesett, folytatta a kereskedést és egy 5 milliárd dolláros pozícióval 10 millió dolláros hasznot szerzett.

Pár napra rá felhívta a brókercégét, hogy megmagyarázza, mi történt, akik szerződésszegésre hivatkozva törölték a számláját és a nyereséget sem voltak hajlandók kifizetni, a tréder ugyanis túllépte a kereskedési limitjét.

Traoré beperelte a Valburyt, hogy a nyereségét kifizessék, a brókercég viszont erre egyelőre továbbra sem hajlandó. Ha Traoré nyer, a brókercégnek kifejezetten fájhat az ügy, hiszen majdnem több pénzt kéne kifizetnie, mint a tavalyi nyeresége.
Forrás: (Financial Times) portfolio.hu

Portfolio.hu kiegészítés:

Azt hiszem, hogy azt mindenki érzi, hogy nem így – ilyen stílusban – kellene kereskedni…. Lehet bárkinek ilyen vak szerencséje – egyszer. De ennek csak rossz lehet a vége.

A másik észrevételem, hogy a kereskedési paraméterek be vannak állítva a brókernél, hogyan léphette át a kereskedési limitét?

A legfontosabb, amit észre kell vennünk az eset kapcsán, hogy a kereskedő az ügyletet a brókerrel kötötte, tehát nem valós piaci tranzakció történt, hiszen akkor a veszteséget más kereskedők szenvedték volna el, nem a brókercég. (market maker bróker)

Amennyiben valóban meg szeretne tanulni kereskedni, akkor jöjjön el a tőzsdei tanfolyamunkra.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu

0620/462-8850

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük