Kereskedés vagyont kezelő robotokkal

A 43 milliárd dolláros vagyont kezelő Man Groupban gyakorlatilag már szinte nem is folyik emberi kereskedés, robotok bonyolítják le a legtöbb ügyletet és elemzést, az emberek csak a programok megírásáért felelősek. Lassan a kereskedési stratégiákat is a programok határozhatják meg.

A világ egyik legnagyobb hedge fundjánál napi 21,5 órát kereskednek a robotok, az ázsiai tőzsdék nyitásától egészen az amerikai piaczárásig. A Man Group már mintegy 30 éve kereskedik robotokkal, most viszont a következő fázisra készülnek: tanulásra képessé akarják tenni az algoritmusokat.

Sandy Rattray, a hedge fund befektetési igazgatója úgy véli, hogy az öntanuló algoritmusokkal kereskedő alapok már most is jobb hozamokat képes elérni, mint egy úgynevezett sima „kvant-alap”, ahol a kereskedést a gépek bonyolítják le, a stratégiát viszont emberek határozzák meg. Azt nem részletezte, hogy melyik alapjaiban öntanulóak már most is az algoritmusok (már ha van ilyen), sem azt, hogy ezek közül melyik mekkora hozamot ért el, csak annyit mondott, hogy „nem lenne meglepve”, ha a robotalapok fele öt éven belül már öntanulóvá válna.

A robotok egyébként a diszkrecionális vagyonkezelésben is segítenek: például képesek gyorsan elemezni egyszerre több gyorsjelentést és levonni a konklúzióikat. A Barclays egy új elemzése szerint a hedge fundosok 62%-a már most is használ valamilyen öntanulásra képes programot.

(CNBC)
Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük