Amerika jól teljesít – kamatot emelt a FED

A piaci várakozásokkal összhangban az amerikai jegybank döntéshozói az alapkamat 25 bázispontos emeléséről döntöttek, így az irányadó ráta célsávja 75-100 bázispontra emelkedett.

Jól jelzi a jelenleg kialakult hangulatot az az eset, amikor egy újságíró azt a kérdést szegezte Yellen-nek, hogy ha egyszerűen összegezni kéne a mai kamatemelés üzenetét, akkor az hogyan hangozna. Yellen megköszönte a kérdést, majd így válaszolt: Az egyszerű üzenet az, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít.

Yellen szerint a GDP egy „zajos” indikátor, ezért az első negyedévre várt gyenge növekedés nem fogja elbátortalanítani a jegybankot a további kamatemelésekben – ha a foglalkoztatottsági és inflációs indikátorok ezt nem indokolják. A gazdaság helyzete optimizmusra ad okot, a potenciális növekedés azonban továbbra is meglehetősen gyenge, ami a 2008-as válság negatív tapasztalatainak következménye. Ennek hatása idővel csökken, azonban a népesség és a termelékenység lassú növekedése a jövőben is visszafogja majd az amerikai növekedést.

A Fed eszközvásárlási programja miatt az elmúlt években óriásira duzzadt a jegybankmérleg, ennek leépítése pedig – a kamatemelések ellenére – eddig szóba sem került: a mai döntés értelmében a Fed továbbra is újra befekteti a lejáró értékpapírokból befolyó pénzt. Yellen ezzel semmilyen konkrét időpontot nem mondott. Az, hogy mikor kezdődhet el a mérlegleépítés, a gazdaság helyzetétől, nem pedig az alapkamat szintjétől függ.

Az ülést követő közleményből kiderül, hogy az elmúlt időszakban valamelyest élénkült a beruházási aktivitás, bár ennek ellenére nem változott a Fed idei növekedési előrejelzése, a jegybank továbbra is 2,1%-os GDP-bővülést vár. A munkanélküliségi rátával kapcsolatban szintén nem változtak a várakozások tavaly decemberhez viszonyítva: idén, jövőre, illetve 2019-ben egyaránt 4,5%-os lehet majd az amerikai munkanélküliségi ráta. Az infláció középtávon a 2%-os célérték közelében stabilizálódik majd, idén 1,9% lehet az éves maginflációs index átlagos értéke.

A kiadott közlemény alapján az amerikai jegybak szerint a gazdasági folyamatok összhangban vannak a folyamatosan emelkedő alapkamattal, így a jövőben is „fokozatosan szigorítással” kell számolni.

A FED kamatemelés és a sajtótájékoztatón elhangzottak hatására az EURUSD árfolyam kilőtt, meg sem állt 1,0746-ig. A tőzsdeindexek is hatalmas emelkedést mutattak, de az optimizmus minden piaci szegmensre kiterjedt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük