Contract for Differences – ismerjük meg

A Contract for Differences – különbözeten alapuló ügyletek (CFD) elnevezés olyan származtatott pénzpiaci terméket jelöl, amely egy adott alaptermék tényleges birtoklása nélkül ad lehetőséget arra, hogy a termék árfolyamváltozását kihasználjuk. A CFD-k kereskedelme tőkeáttételes formában lehetséges, vagyis a tényleges érték töredékét kell csak fedezetként rendelkezésre bocsátani az üzletkötéshez.
A CFD pozíció nem biztosít tényleges tulajdonjogot az adott termékek felett, viszont áruk teljes mértékben követi az alaptermék árfolyamának változását.

A CFD egy, az FSA által felhatalmazott és szabályozott kereskedővel kötött megállapodás valamely kereskedési eszköz nyitó és záró értéke közötti különbözetre vonatkozólag. A CFD-k köthetők egyaránt részvényre, tőzsdeindexre, kötvényre, kamatlábra, árucikkre vagy devizára mint mögöttes piacra.

Mi jellemzi a CFD-k piacát?

  • short és long jellegű piacból származó nyereség
  • Sokféle termék olcsón elérhető
  • Alacsony tőkeigény – tőkeáttételes kereskedés
  • Versenyképes jutalékok/díjak
  • Angol részvények esetében nem kell bélyegilletéket fizetni
  • Rugalmas kereskedés
  • Tőke-CFD-k esetében nincs lejárati idő a teljesítésre vagy kereskedésre vonatkozóan

A CFD-k nagyon egyszerű és viszonylag alacsony költségű, valamint a többihez képest rugalmasabb kereskedési lehetőséget kínáló termékek. Szinte bármely kereskedési stratégiához képesek alkalmazkodni, és jól kiegészíthetik a meglévő befektetési módokat.

A kereskedés során piaci, limit áras és stop megbízások egyaránt megadhatóak, az internetes kereskedési felületeken már megszokott egyszerű, gyors és olcsó módon lehet kereskedni ezekkel a származtatott termékekkel. Nagy előnyük, hogy meglévő stratégiákat remekül kiegészíthetünk velük, fedezeti ügyletként és önálló rövid távú stratégiaként egyaránt jól használható eszközök.

Vegyünk egy példát. Egy adott részvény tőzsdei vásárlása helyett megvehetjük annak CFD változatát. Ebben az esetben alacsonyabbak a költségeink és tőkeáttétes ügyletet tudunk kötni akár short, akár long irányban.
De vásárolhatunk még sok ilyen terméket, amelyek a forex vagy árupiacok termékeit követi le.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük