A jen és a devizakereskedés új korszaka

YEN/USD devizapár day trade kereskedése és tőzsde tanfolyam a sikerhez. Kockázatkezelés és fundamentális elemzés.

A jen gyengülése éveken keresztül az utolsó mankója volt a gyenge lábakon álló japán gazdaságnak, ám most úgy tűnik, ezt is elveszítheti. A negatív betéti kamat és a jegybank elképesztő pénzpumpája ellenére az ország devizája idén nagyjából 10 százalékot erősödött a dollárral szemben. A történéseket látva – kis túlzással – talán ideje átírni a közgazdaságtan-könyveket.

Bár az utóbbi napokban valamelyest gyengülni tudott a japán jen az amerikai dollárral szemben, ez a japán jegybank (BOJ) döntéshozóinak nagy bánatára könnyen rövid életűnek bizonyulhat. A japán deviza továbbra is dinamikusan erősödő trendet mutat a dollár ellenében, a napokban látott korrekciótól eltekintve pedig a közelmúltban új másfél éves csúcsra kapaszkodott.

Ha kereskedni szeretne a YEN/USD devizapárral, akkor ezt megtanulhatja a tőzsde tanfolyamon.

A jen idei 10 százalékos erősödése azért különösen érdekes, mert a jegybank eközben elképesztően laza monetáris politikát folytat, ami elméletileg a helyi deviza gyengülését indokolná. Január 29-i ülésén a BOJ negatív tartományba vágta a nála újonnan elhelyezett kereskedelmi banki betétekre vonatkozó kamatot, majd az ülést követően az elnök szóban jelezte, hogy készek tovább vágni a kamatokon, ráadásul az eszközvásárlási program kibővítését is mérlegelik. A devizaárfolyam kezdetben úgy reagált, ahogy kell. A jen gyengülni kezdett a dollár ellenében, ez azonban napokkal később teljesen megfordult.

A jegybank szóbeli közbeavatkozása ellenére a jen nem tudott gyengülni, a piac kezdte elveszíteni hitét, hogy a döntéshozók tényleg hajlandók további monetáris lazítást végrehajtani. A tétovázás az április 28-i kamatdöntő ülésen tétlenségbe torkollott: az ülést felfokozott piaci várakozás előzte meg, az elemzők többsége arra számított, hogy a jegybank újra a tettek mezejére lép. Ez azonban nem történt meg, a jen pedig azonnal szárnyalni kezdett: rövid időn belül 2,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Ilyen mértékű, napon belüli mozgás feltörekvő devizák esetében is kirívó, fejlett devizapárok esetében pedig egészen ritka. Látszik, hogy a piac már nem hisz az ígéreteknek. A bizalom megingásának csak azzal lehetne erejét venni, ha a jegybank ígéretek helyett konkrét lépéseket (kamatvágás, az eszközvásárlás kibővítése) tenne. E nélkül – az átmeneti korrekciót követően – a jen tovább erősödhet, kihúzva az utolsó mankót is a gyengélkedő japán gazdaság alól, ami az elmúlt három és fél évben támogatta.

2012 óta a japán gazdaságpolitika központi eleme volt a nemzetközi sajtóban Abenomics névvel futó intézkedéssorozat, melynek legfontosabb célja, hogy a jen árfolyamának gyengítésével emelkedésre bírja az évtizedek óta rendkívül alacsony inflációt, illetve az export-versenyképesség növelésével élénkítse a visszafogott gazdasági növekedést. Ez most, úgy tűnik, hónapról hónapra egyre nagyobb veszélybe kerül.

Szerző: Pál Roland, Portfolio.hu

Pénzbroker kiegészítés:

Egy kicsit máshogyan látom a fenti helyzetet: inkább az az ijesztő benne, hogy a klasszikus jegybanki eszköztár már nem alkalmazható (kamatvágás, intervenció), az unortodox intézkedések is csak időleges eredményt hoztak és már szintén nincs tere a további pénzkibocsátásnak. És ami Japánban megtörténhet, az megtörténhet az USA-ban és az EU-ban is,mert hasonló eszközöket alkalmaztak, az eddigiekben hasonlóan rossz hatékonysággal. És senki sem tudja, hogy mi jön ezután….

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük