Tőzsdei siker és a gyakorlat

Kezdő tanfolyam tőzsdei félrobot programokkal. Deviza kereskedés indikátorok és expertek segítségével.Tőzsde tanfolyam akció.

Kevés ennyire összetett és nehezen elsajátítható dologgal találkoztam az életemben, mint a tőzsdei kereskedés. A nehézség egész máshol rejlik, mint azt a legtöbben gondolják…

Több elemzést is írtam már a sikeres tőzsdei kereskedés feltételeiről, ezek közül kettő egész jól összefoglalja a legfontosabb szempontokat:

  1. A tőzsdéhez speciális ismeretet kell elsajátítani (Ehhez kell a tőzsdetanfolyam)
  2. Érzelmek szerepe a tőzsdei kereskedésben

Amit a kezdők számára legfontosabb tanácsként elmondhatok az az alábbi:

  • Tőzsdetanfolyam nélkül ne kereskedjen.
  • Kezdje demo számlával.
  • Ne adja fel, legyen kitartó és fegyelmezett.
  • Jól gondolja meg, hogy éles számlát melyik brókernél nyit!
  • Az alapvető tudást egészítse ki a  “mesterfogásokkal”, amit egy haladó tanfolyamon lehet elsajátítani.
  • Folytassa a tanulást egy tőzsdeklub keretében.

Egy bizonyos szintű tudás megszerzésére mindenképpen szükség van ahhoz, hogy elkezdhesse valaki a kereskedést. Ez az ismeret egy kezdőknek szóló tőzsdetanfolyam elvégzésével megszerezhető. De ezt egy demo számlás gyakorlásnak kell követnie – a megfelelő gyakorlat, tapasztalat megszerzése érdekében!

Egész más az, amikor kiszámolom, hogy mekkora kockázatot vállalok, hogyan építem fel az adott ügyletet, és egész más, amikor az ember életében először pár perc alatt képes hatalmas veszteséget elszenvedni bizonyos fegyelmezetlenség, hibák elkövetése miatt. Aki még ilyen kereskedési helyzetet nem élt át, annak sok fogalma nem lehet a tőkeáttétes kereskedésről. Ez a pillanat pedig eljön és jobb, ha demo számlán teszünk szert a legfontosabb tapasztalatokra.

Megtapasztalni a váratlant

Amikor az ember már egy ideje kereskedik, akkor hajlamos azt hinni, hogy már alapvetően egész jó és nem tudják nagyon kellemetlen helyzetbe hozni.  És akkor bekövetkezik valami nagyon váratlan esemény:

  • elmegy az áram, nincs internet kapcsolat, nem frissül (lefagy) a kereskedési felület
  • mellé nyúl és másik terméket nyit meg, esetleg más méretben, vagy véletlenül zár egy pozíciót
  • ellene fordul a piac és stop nélkül ül egy növekvő veszteségben
  • ott hagyja a nyitott pozíciót egy kávé,telefon vagy bármi hasonló dolog miatt és nem ismer rá a helyzetre, akkora a baj
  • stb., stb.

Nem ragozom tovább, pedig sok példát, apró eseményt tudnék felhozni annak bemutatására, hogy milyen váratlan események következhetnek be, amelyekre kellő tapasztalat hiányában nem vagyunk felkészülve. És akkor ott ül a kezdő kereskedő egyedül, nincs ideje semmire, döntenie kell. Ez az igazság pillanata. Ekkor eldől, hogy pánikba esik-e, képes-e fegyelmezetten dönteni, veszteséget lezárni. Ilyet még nem élt meg, váratlan és sokkoló az egész, szinte biztos, hogy a legtöbb kezdő kereskedő nem megfelelően reagál és hatalmas veszteséggel jön ki az adott helyzetből.

Kell a demo számlás kereskedés

A fentiek miatt fontos a demo számlás kereskedés, a minél több gyakorlás. Itt gyakoroljuk be a kereskedési felület használatát, a szükséges elemzés elvégzését, a pozíció nyitásának egész menetét. Tapasztaljuk meg, hogy milyen váratlan, nagy mértékű elmozdulások lehetségesek, tanuljuk meg, hogy a kockázatkezelés mennyire fontos!

A demo számlán próbáljunk ki új stratégiákat, ismerkedjünk új termékekkel. De egy új brókernél megnyitott számla is előbb demo jelleggel működjön. Tapasztaljuk meg, hogy mit jelent a változó spread, az üzlet előzetes felépítése, számszaki felépítése.

Egy dologra nem alkalmas a demo számla: a brókerek által alkalmazott trükköket, az éles számlán tapasztalható kisebb, de nagyon zavaró kellemetlenségeket demo környezetben nem fogjuk tapasztalni. Például nem ott sikerül megnyitnom és lezárnom a pozíciót, ahol szeretném, váratlan “leszúrások” történnek, lelassul a kereskedés, szakadozik az egész, nem tudok stopot betenni vagy átugorja azt az árfolyam. Az ügyleteim paraméterei megváltoznak, a beállítások másnap nem ott vannak, stb. Ezek demo számlán esetleg nem jelentkeztek, de éles számlán előfordulhatnak.

Folyamatosan javítsuk a termékismeretet

A sikeres kereskedéshez megfelelő termékismerettel is rendelkeznünk kell. Minden devizapár más, főleg arannyal és tőzsdeindexekkel Metatrader felületen kereskedni egy külön világ. Más elemzés, beállítás, költségek és nem utolsó sorban ármozgások vannak minden terméknél!

Sokat kell tanulnunk, de ami legalább ennyire fontos – meg is kell a dolgokat tapasztalni. Az is jó, ha a történteket van kivel megbeszélni és folyamatosan tanulni tudunk másoktól. Ehhez kell egy megfelelő tanár és egy olyan közeg, ahol  sosem érezzük magunkat egyedül. A legjobb ilyen hely egy tőzsdeklub.

Kezdje a tőzsde világával történő ismerkedést egy tőzsdetanfolyammal!

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük