A japán gyertya története

japán gyertya, Muneisha Homma, tőzsdei kereskedés, befektetési tanács, forex kezdőknek, technikai elemzés, statégiaAz 1700-as években Japán  gazdasági életének központjában a rizstermesztés állt. A rizs kereskedés is gyorsan fejlődött, több központra koncentrálódott, az egyik ilyen – mai szóval élve tőzsde – Oszakában működött. Az adásvételnél egyre gyakrabban csak papírok cseréltek gazdát, a piaci kereskedők már nem ragaszkodtak az áru tényleges átadásához, egyre inkább tőzsdeszerűvé vált a kereskedés.

1710-től már rizs kuponokkal is lehetett kereskedni, ami a mai közraktárjegyekre hasonlító megoldást jelentett. Természetesen egyre nagyobb méreteket öltött a spekuláció, a tényleges rizsmennyiség sokszorosa cserélt gazdát, egyre nagyobb vagyokonat lehetett keresni és elbukni a japán rizs tőzsdén.

Ebben a korban élt Munehisa Homma (Sokyu Honma néven is ismert, élt 1724-1803), aki egy híres kereskedő családban intézte a tőzsdei ügyleteket.

Mivel a család székhelye Sakatában volt, így Munehisa Homma álítólag az Oszakáig vezető 600 km-es úton olyan emberekből álló hírláncot épített fel, amelyben egy emberhez 6 km út megtétele tartozott. Egy másik híres európai kereskedő család története is összekapcsolódott a gyors híráramlással. Őket

Homma éveken keresztül folyamatosan figyelte az árakat, a kereskedés menetét és végül 1755-ben egy könyvben foglalta össze ma is mértékadó tudását. (The fountain of Gold – The three Monkey Record od Money) A könyv igazi tőzsde pszichológiai alapmű, megállapításai időtállóak. A Yang és a Yin időszakok (ma bull és bear elnevezés használatos, de a lényege ugyan az) váltakozását felismerve alakította ki egyéni kereskedői stílusát, ami rendkívül sikeres volt  és a kor leggazdagabb emberévé tette. Korabeli feljegyzések szerint egyhuzamban 100 nyerő ügylete volt. A mai árakon kifejezve nem kevesebb, mint 100 milliárd amerikai dollár nyereséget hozott neki ez a tőzsdei technika és ezzel minden idők leggazdagabb embereként tarthatjuk számon.

Muneisha Homma neve a japán gyertya alakzattal forrt egybe. Amit ránk hagyott az ennél sokkal nagyobb ismeretanyag, azonban  tény, hogy a gyertya ábrázolás egy új utat jelölt ki a tőzsdei kereskedés világában. Homma egy olyan ár megjelenítési módot fejlesztett ki, amelynek segítségével a piaci hangulatot, annak változását mérni tudta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük