Van mit tanulni a Medalliontól

A Medallion alap az elmúlt 28 évben szinte alig bukott, és közel 55 milliárd dollár profitot ért el. Az alap zárt, a cég alkalmazottai és még néhány szerencsés fektethet bele…

Elképesztő titok övezi a világ egyik legeredményesebb alapját, a Renaissance Technologies (RT) Medallion alapja őrült hozamot ért el az elmúlt évtizedekben, és bár sokan kutatták a titkát, közel nem kerültek a megfejtéshez, továbbra is egy nagy fekete doboz maradt. Most a Bloomberg dolgozta fel kiváló írásban a témát, alapos kutatómunkát végeztek, több mint 20 interjút készítettek olyanokkal, akik dolgoztak az RT-vel, ismerték a cég alkalmazottait, vagy egyszerűen csak versenytársai voltak az alapkezelőnek.

Az RT-nek közel 300 alkalmazottja van, közülük nagyjából 90 PhD tudományos fokozattal rendelkezik, matematikusok, fizikusok, akik azt kutatják, hogy hogyan lehet matematikai modellekkel, múltbeli árfolyam-alakulások elemzése alapján előre jelezni az árfolyamok jövőbeni alakulását, és ezzel természetesen pénzt keresni. Mégpedig nagyon sok pénzt.

1988 óta csak egy olyan év volt, amikor a Medallion negatív hozamot (-4,1) ért el, ilyen botlás azóta sem fordult elő, az elmúlt 28 évben jellemzően 20 százalék felett alakultak a hozamok, és nem volt ritka az olyan év, amikor 50 százalék pluszt sikerült összehozni, 2000-ben és 2008-ban közel duplázott az alap, idén pedig eddig 21 százalék a hozam, az 1988-ban befektetett 1000 dollárból mostanra közel 13.830.598 dollárja lenne annak, aki az alapba tette a pénzét.

Nyilván sokan elfogadnák ezeket a hozamokat, a bökkenő az egésszel csak az, hogy a Medallion alap zárt. Csak a Renaissance Technologies 300 alkalmazottja fektethet be az alapba, rajtuk kívül pedig még néhány magánember, aki jó kapcsolatokkal rendelkezik a céghez és annak a vezetőihez. A mesés hozamokért cserébe egyébként brutális díjakat kell fizetniük, ezek mértéke 5-44 százalék között van. A Medallion eszközértékét 9-10 milliárd dollár között tartják, a hozamot fél évente fizetik ki az alap befektetőinek. Vannak azonban nyílt alapjai is a cégnek, de azok koránt sem teljesítettek olyan jól, mint a Medallion.

És hogy mi a siker titka? A versenytársak azt állítják, hogy

  • a Renaissance számítógépei a világon a legnagyobb teljesítményűek közé tartoznak,
  • a cég alkalmazottai a versenytársakhoz képest több és jobb minőségű adattal dolgoznak,
  • több olyan jelzést, indikátort találtak, amelyekre támaszkodva az előrejelzéseik épülnek,
  • és jobb modelljeik vannak a tőkeallokációra.

De ez csak az érem egyik oldala, az RT már akkor félelmetes hozamokat ért el, amikor még nem építettek a számítógépes modellekre, a piaci anomáliákat, félreárazásokat felismerve elképesztő pénzt kerestek.
Forrás: portfolio.hu

Pénzbroker kiegészítés:

A fenti cikk tanulságait a tőzsdeklub keretén belül fogjuk kielemezni és a gyakorlatban alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük