Egy felmérés szerint nem károsak a tőzsdei robotok

A magas frekvenciájú kereskedés (HFT) nem okoz direkt (manipulatív) beavatkozást a tőzsdék életében – erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók a Londoni Értéktőzsde és a párizsi Euronext adatainak vizsgálatán keresztül – írja a finextra.com.

A 2010 májusában történt elhíresült  flash crash (a Dow Jones index robotok okozta hirtelen zuhanása) óta a szabályozók világszerte nagyobb figyelmet szentelnek a tőzsdei robotok működésének. A múlt hónapban az Európai Parlament a MiFID II. direktívacsomag részeként a robotkereskedés visszaszorítására vonatkozó intézkedések mellett tette le a voksát, ami komolyabb szabályozási folyamat megindulását hozhatja.

Mi az a high frequency trading?

A high frequency trading (HFT) olyan számítógépes kereskedést jelent, amely során programozott számítógépek emberi beavatkozás nélkül automatikusan kötnek ügyleteket, helyeznek el-, és törölnek megbízásokat óriási adatmennyiségek feldolgozása alapján. Villámkereskedőknek azért hívják a robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális (tipikusan részvényenként kevesebb mint 1 cent), és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érhetnek el. Bár a HFT 5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt, napjainkban egyes piacokon a forgalom akár felét is adhatják.

A robot kutatás eredményei

A kutatást az ausztrál Tőkepiaci Kooperatív Kutatóközpont (Capital Markets Cooperative Research Centre) végezte el 2006-tól 2011-ig rögzített Londoni Értékpapírtőzsde és a Párizs Euronext adatai alapján, eszerint a sokat rágalmazott tőzsderobotoknak nincs hatása a tőzsdéken történő manipulációra. Statisztikailag szignifikáns negatív kapcsolat volt a HFT megbízások és a napi záróérték elmozdítási próbálkozások között, ami a manipuláció egyik elterjedt formája. A vizsgált 5 évben egyébként mindvégig nőtt a HFT megbízások száma a tőzsdéken.

A vizsgálat először statisztikai összefüggést jelzett viszont a HFT megbízások és egy részvény hirtelen árzuhanása között, azonban ez a kapcsolat megszűnt az adatok volumenének és szórásának ellenőrzött megváltoztatására. Ez a kutatás vezetője szerint arra utal, hogy a zuhanás valójában a normális piaci működés része, és nem a HFT megbízások okozzák.

Forrás:portfolio.hu

 Pénzbróker.hu kiegészítés:

Én azért nem vagyok meggyőződve, hogy ez a kutatás alkalmas arra, hogy valóban megállapítsa, hogy a robotok befolyásolják-e a tőzsdei kereskedést. Azt nehéz elképzelni, hogy a forgalmi részarányuk 50% körül van és semmi befolyást nem gyakorolnak az árfolyam alakulására….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük