Tőzsdei korrekció vagy trendforduló?

Az „egymillió dolláros kérdés” manapság a tőzsdéken ez: csak egy nagyobb korrekció zajlik vagy erőteljes trendfordulót látunk? Azért mert nem tudjuk egyértelműen a választ, még sorra vehetjük az azt meghatározó tényezőket.

Nézzünk rá erre az egyszerű ábrára:

SP500 index alakulása, korrekció. Tőzsde tanfolyam, részvény vásárlás.

Az S&P500-as USA tőzsdeindex alakulását látjuk havi charton 2006.év végétől napjainkig. A 2008-as válság már nagyon a múlt, ha komolytalankodni szeretnék, akkor ilyen távlatból, ekkora emelkedés után már csak egy korrekciónak tűnik. A kék vonal a 200 napos, a lila az 50 napos mozgóátlag.

Számomra az ábra legfontosabb üzenete az, hogy 2008-as esés előtt az árfolyam még egy „normális”, megszokott képet mutatott, a 200 napos átlagot nem hagyta ott különösebben az árfolyamgörbe, így aztán az esésnél az gyorsan elesett. Az ezt követő emelkedés már extrém gyors volt, csak a jelentősebb tőzsdei korrekciók esetében jutottunk le a 200 naposig, többnyire az 50 napos átlag megfogta az esést.

A lényeg azonban a 2020.évi áresés után következett: ilyen messze a 200 napostól ritkán van az árfolyam, brutális gyors és erőteljes volt az emelkedés. Hatalmas a rés a 200 napos felett és az 50 napostól is jócskán feljebb száguldott az árfolyam.

Utólag tudom, hogy könnyű okosakat mondani, de azok a mozgató erők, amelyek következtében az árak így elszabadultak, mindenki előtt ismertek (jegybanki és kormányzati pénzöntés), mégis meglepődünk, ha jön a korrekció. Mert ami eddig történt, az még inkább csak az volt.

Több 3-5%-os korrekció is zajlott 2021-ben, a legnagyobb a szeptemberi volt a maga 6 %-val. Ezután jött az idei áresés, ami már eddig is 12 % körül van és még nem tudni, hogy hol lehet a vége…..

Ezzel az eséssel már a tavalyi év teljes emelkedésének kb. felét vissza is adta az index és azt is tudjuk, hogy ennek hátterében a FED hirtelen keményebb hangvételre váltó „üzenetei” és a fokozódó ukrán konfliktus állnak. (A gyorsjelentési szezon még tart, volt már pár meglepetés, de várjuk ki a végét.)

Kulcsszereplő a FED

Eddig is az volt, de idén látványosabb lesz a szerepvállalása, hiszen elkezdődik a kamatemelés. 2018.év végén már láttunk egy érdekes fordulatot, akkor csak 0,25%-os kamatemelésével rendesen bedöntötte a piacot, majd kissé visszakozott és hagyta, hogy a tőzsde száguldjon tovább – bele a Covid áresésbe. (Ki tudja mi lett volna, ha nem jön a járvány, de valami akkor is elindította volna a korrekciót. Most is láthatjuk, hogy a végtelenségig nem mehet ez az erőteljes emelkedés, a „fák nem nőnek az égig”….)

Több ilyen FED-pillanat is volt az elmúlt dekádok alatt, ami jelzi, hogy azért a FED figyel a tőzsdékre, figyel a gazdaságra, nem szeretné látni a teljes összeomlást (főleg nem előidézni.)

Tehát az idei év és a feltett kérdés megválaszolásának kulcsszereplője a FED. Ismét egyensúlyozni fognak: elindul a kamatemelés, de a tőzsdék összeomlását nem szeretnék, így a „verbális kommunikáció” inkább segítő lesz. Nem könnyű ez a kötélmutatvány, van esélye, hogy nem is fog sikerülni.

A januári döntést követő sajtótájékoztatón semmi jele sem volt az engedékenyebb hangvételnek – ez is benne volt az esés kiváltó okok között. A FED sokkal jobban tart az inflációtól, ennek mérséklése fontosabb, mint a félelem egy nagyobb tőzsdei áreséstől. De év közben ez a hangsúly sokat változhat.

Tőzsdei korrekció vagy trendforduló?

Visszatérve az eredeti kérdéshez, szerintem az alábbi események hatásait kell megvizsgálnunk, hogy valamilyen választ adhassunk:

  • FED viselkedése erős hullámzást fog okozni (-)
  • gyorsjelentési eredmények, gazdaság kilábalásának sebessége még kérdés (-)
  • kötvény kamatok emelkedésének üteme bizonytalan (-)
  • pénzbőség még egy ideig velünk marad, ez erőt adhat a tőzsdének (+)
  • sok új befektető jelent meg, akik hisznek a további emelkedésben (+)
  • járványhelyzet hatása csillapodik (+)
  • tech részvényeknél mindenképpen indokolt egy erősebb korrekció (-)
  • átsúlyozás lesz, egyenként kell megvizsgálni minden részvényt (túlárazott-e, van-e benne további növekedés, milyenek a cég számai, stb.)

Komoly hullámvasút lesz az idei év, de akkora esést, hogy a 200 napos mozgóátlagig lemenjen az S&P500 én nem várok. Véleményem szerint esélyes, hogy a 4220-as szint (támasz) megtartja az eső árfolyamot. Tehát én inkább a korrekciót látom valószínűbbnek – ami nem jelenti azt, hogy nem lehet további áresés, de összeomlásra és több éves eső-stagnáló piacra nem számítok belátható időn belül.

A fenti események hatásai alakítják majd a tőzsdék világát, valamint sok olyan tényező, amelyről most még csak sejtésünk sincs. Hozzá kell szoknunk ehhez a megváltozott világhoz, meg kell ismernünk azok jellegét és ha az elemzésünk eredményében hiszünk, akkor legyen bátorságunk cselekedni.

A döntéshez szükséges elemzést, információkat pedig megtanulhatják a tőzsdetanfolyamon.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük