A tőkeáttét veszélye

Egy kisbefektető hogyan kereskedhet a devizapiacokon, ahol viszonylag nagy összegek mozognak, mint például 100 000 dollár? Ennek megértéséhez gondoljunk úgy a brókerünkre, mint egy bankra, amely biztosít számunkra 100 000 dollárt arra, hogy devizát vásároljunk, és mindaz, amit tőlünk kér, mintegy letétként, csupán 1 000 dollár. Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? Nos, márpedig pontosan így működik a tőkeáttételes devizakereskedés.

Mivel hitelt veszünk fel – még ha ez nem is tudatosodik mindig bennünk – tudnunk kell, hogy a napon túli pozíció tartásért kamatot számítanak fel, melynek mértéke és elszámolási elve az adott bróker weblapján  elérhető.

Az alkalmazott tőkeáttétel mértéke csak a brókerünktől és a saját kockázattűrő képességünktől függ.

Tőkeáttét és tőkeszükséglet

A brókercégnél való számlanyitáshoz általában szükséges egy minimális pénzösszeg, amit alapletétnek (margin, initial margin) nevezünk és ezen összeg átutalása után tudjuk csak használatba venni számlánkat. A brókercégek emellett azt is megszabják, hogy mekkora összegre van szükség kereskedett pozíciónként (lot).

Például, előfordulhat olyan eset, hogy minden egyes számlánkon található 1 000 dollár után kereskedhetünk egy standard lottal, azaz 100 000 USD-vel. Ha tehát 5 000 dollár található a számlánkon, összes 500 000 USD-ért nyithatunk pozíciót.

A pozíciónyitáshoz szükséges minimális összeg brókercégről brókercégre változik. A fenti esetben például a brókercég egy százalékos letétet kért a pozíció megnyitásáért. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kereskedett 100 000 USD után a bróker 1 000 dollárnyi letétet kér, és zárol a számlánkon.

Mi az a letétfeltöltési felszólítás (margin call)?

Abban az esetben, ha a számlánkon lévő pénzösszeg a letéti követelmény alá esik, akkor a brókercég zárja az adott vagy, ha szükséges, akkor az összes nyitott pozíciónkat, annak érdekében, hogy megóvja egyenlegünket attól, hogy az eltűnő tőkénken felüli veszteségünk keletkezzen  egy rendkívül változékony, gyorsan mozgó piaci helyzetben.

1.példa

Tegyük fel, hogy nyitunk egy szokványos Forex számlát 2 500 dolláros kezdő letéttel. Ezután 1 lot értékű EUR/USD pozíció nyitása mellett döntünk, aminek a letéti követelménye (margin) 1 000 USD. A felhasználható letét pedig az a pénzösszeg, amely a pozíció nyitásakor zárolt letét után marad a számlánkon újabb pozíció nyitására, vagy épp a veszteségek fedezésére. Mivel 2 000 dollárral kezdtünk, a teljes felhasználható letétünk 2 000 dollár. A pozíciónyitással azonban 1 000 USD-t zároltak a számlánkról, így a teljes felhasználható letétünk már csak 1 500 dollár.

Amennyiben a veszteségeink elérik a maradék 1 500 USD-t  (vagy megadott értékre csökken), elfogy a pénz a számlánkról és letétfeltöltési felszólítást kapunk a brókercégünktől.

Gondolkozzunk el rajta, hogy valóban értjük-e a különbséget a felhasználható és a felhasznált letét között!

Ha a tőkénk (a számlánkon szereplő összeg) a különböző pozíciókon elszenvedett veszteségek miatt a felhasználható letét alá zuhan, pontosan két lehetőségünk marad: vagy feltöltjük a számlánkat, vagy a brókerünk likvidálni fogja a pozícióinkat, hogy így limitálja a mi és a saját kockázatát. A fenti művelet következménye, hogy semmiképpen sem veszíthetünk többet, mint amennyit befizettünk.

Azt is érdemes tudni, hogy a legtöbb brókercég nagyobb letéti követelményeket támaszt a hétvégék, esetleg éjszaka során és ha hétközben mondjuk 1% a letét, de pozíciónkat szeretnénk a hétvégén keresztül is megtartani, előfordulhat, hogy ez az 1% 2-re, vagy még feljebb emelkedik.

A letét kérdésköre érzékeny téma és sokak szerint a túl magas letétszint (margin percent) rendkívül veszélyes tud lenni. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a brókercégünk letéttel kapcsolatos irányelveivel és emellett mi is megértsük, hogy milyen veszélyei lehetnek a túlságosan magas letétszintnek.

A tőkeáttételt illetően egyes brókercégek a tőkeáttétel arányát, mások a letétszintet használják. A kettő közötti egyszerű kapcsolat az alábbi:

Tőkeáttétel = 100 / letétszint

Letétszint = 100 / tőkeáttétel

A tőkeáttételt általában arányként határozzák meg, mint pl. 100:1 vagy 200:1.

Day trade kereskedés, tőkeáttét működése. Tőzsde tanfolyam, margin call és letét feltöltés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük